Historien och striden om Ydre Värdshus har några år på nacken. Det senaste kaptitlet skrevs för några veckor sedan när fullmäktige beslutade om att sälja Ydre- och Bulesalen plus tillhörande annex till Filadelfiaförsamlingen i Ydre

Detta trots intensiva protester från något hundratal personer med Jan-Anders Bergquist i spetsen som ville förhindra en uppstyckning av fastigheten.

Det stormiga fullmäktigemötet gjorde att Filadelfiaförsamlingen tog en extra fundering.

Det ryktades om att man skulle hoppa av köpet.

Men så blir det alltså inte.

– Vad vi gjorde efter all turbulens var att helt enkelt – i demokratisk ordning – att fråga församlingen. Och alla känner att vi ska gå vidare och fullfölja, säger församlingens vice ordföranden Karl-Erik Hagström.

Fram till den 16:e december kan beslutet överklagas och innan dess gör församlingen ingenting.

Annons

Församlingen hamnade lite orättvist i skottgluggen. Egentligen hade man ju inte riktigt haft med debatten och striden att göra. Allt man gjort var att visa sitt intresse för att köpa något kommunen ville sälja.

– Synd att det blev lite pajkastning som jag kan tycka var lite orättvis och framför allt att det blev så hätskt på Facebook och andra sociala media, säger Karl-Erik Hagström.

– Vi har tyckt att det är synd att lokalen bara ska stå oanvänd och ville bara samhället bästa och det har aldrig varit fråga om att gå i strid för vi tycker inte den är vår. Det har varit lite av en storm i ett vattenglas.

Karl-Erik Hagström menar att lokalen i Filadelfiaförsamlingens regi kan komma att användas brett.

Utöver den egna verksamheten ser man gärna att lokalerna hyrs av föreningar, privatpersoner och andra intressenter, det enda man har restriktioner kring är alkoholförtäring.

– Ta till exempel Lyckan i Eksjö som används till en rad olika saker. Samma sak i Linköping och Tranås, exemplifierar Karl-Erik Hagström.

Filadelfiaförsamlingen avser också rusta upp lokalerna rejält.

I framtidsplanerna finns bland annat en rejäl investering i en bra ljud- och bildavdelning samt inrättande av ett serveringskök.

Exakt när och hur lokalerna övertas beror på en rad olika faktorer, exempelvis att ingen överklagar och att församlingen kan sälja sin nuvarande lokal.