Det är något fler aktiviteter på årets kulturprogram jämfört med förra året, det finns både kostnadsfria programpunkter och de som är avgiftsbelagda. Kulturfestivalen, som sammanfaller med höstlovet, inleds fredagen den 26 oktober på Skuruhatt med spökvandring och eldshow. Festivalen pågår till den 2 november.

Studieförbundet vuxenskolan har ett par punkter med i programmet, som vänder sig till barn och ungdomar. Några har visat sig vara populära bland de vuxna också, till exempel aktiviteten att göra sina egna smycken.

– Vi har också ett höstlovsläger med dans, sång, drama och musikal. Det är Therese Didrick som håller i det. Där har vi bara ett fåtal platser kvar, säger Cecilia Liljeblad, från Studieförbundet.

Japansk matlagning för barn samt möjligheten att lära sig lite japanska finns det också chans till under kulturveckan, samt skapa sitt eget papper.

Smålands Karoliner kommer att ha en miniuppvisning på Stora torget. Kaj Nordquist berättar att de kommer att bli runt tio personer som visar upp olika uniformer.

– Vi kommer ha ett antal personer här som bär olika utrustningar, från 1683 och fram till 1700-talets början. Det är sällan vi visar upp de här uniformerna. Vi kommer också visa hur man använder en musköt, en typ av vapen, säger han.

Annons

Mycket på Krusagården

På Krusagården händer det flera aktiviteter hela veckan. Bland annat är det Krusakultur med Ulf Bergstrandvisas, bokrummet upp och man kan få se hur ett lapptäcke blir till.

– Den stora händelsen är nostalgikvällen. Under 50-, 60- och 70-talet var det ungdomsgård här på Krusagården. Vi ska bland annat köra lite bildspel och prata med de personerna som var ungdomar och besökte gården de här åren, berättar Jan Engdahl, ordförande för Krusagården.

Hos Kafé kom in, som träffas på Krusagården, är det ett skapartema under kulturveckan. Där får deltagarna möjlighet att måla canvastavlor.

Krusagården kommer också att gästas av Håkan Detterfelt och Christer Ljung som ska presentera Fritiof Nilsson Piraten genom högläsning.

– Genom föreningen Laurentii Gille kommer vi också visa bilder på Eksjömiljöer som försvunnit. Detta sker i Folkdanslokalen, säger Håkan.

Dans och konst

Eksjö folkdanslag har öppet hus i Folkdanslokalen, där får man komma på besök och prova på att dansa.

– Du behöver inte ha några särskilda kläder, det viktigaste är att du har bra inneskor, säger Birgitta Henning.

Kicki Ekbladh, från Eksjö konstförening, berättar att de har två punkter på programmet. Dels är det en workshop för barn och ungdomar där de får teckna och måla ett eget konstverk på temat Mitt Eksjö – vad är Eksjö för mig?

– Workshopen är på måndag och på tisdagen har vi vernissage på Eksjö stadsbibliotek, där utställningen visas under hela veckan, berättar hon.

Föreningen anordnar också en föreläsning med konstnären Gebbe Björkman från Ödeshög. Han kommer berätta och visa bilder om fåglar.

Sista föreställningen

Teaterföreställningen Sju våningar hade premiär för ett år sedan. Nu är det dags för den sista föreställningen. Genom ett samarbete mellan kulturskolan och sociala sektorn har föreställningen satts upp, med Karolina Strid i huvudrollen.

– Det är en otroligt bra återhämtningsmöjlighet med teatern, säger Kim Svensson, från sociala sektorn.

– Det är roligt att avsluta det här föreställningsprojektet på Eksjö kulturfestival, säger Nelu Markovican från kulturskolan.

Filmbyn Småland har även öppet alla dagar. De kommer få besök av landshövdingen Helena Jonsson i samband med att luftslottet av Chun Lee Wang Gurt ska invigas.

Ungdomar i fokus

Teatertolvan erbjuder dansövningar för barn. I Kråkshult är det föreläsningskväll med Theodor Nordenskjöld om släktingen Otto Nordenskjöld och hans äventyr genom Nordostpassagen samt en basar i Kråkshult där Svenska kyrkan och syföreningen säljer skänkta varor och julostar.

Notera att inte alla programpunkter nämns i texten. Programmet i sin helhet finns bland annat att hitta på Eksjö kommuns hemsida.