För att möta digitaliseringen och tilltala en större grupp låntagare satsar Eksjö bibliotek på att erbjuda streaming av film via programmet Viddla.

– Fler och fler bibliotek börjar haka på det här och vi vill hänga med i utvecklingen och erbjuda ett alternativ. Biblioteket är mer än bara böcker, berättar Axel Fridholm, till förordnad bibliotekschef i Eksjö.

Annons

Innehållet i Viddla är ett kvalitetsurval både i djup och bredd – anpassat just för bibliotekens låntagare. Själva tjänsten fungerar ungefär som med e-böcker, men istället så lånar man film. Flera stora rättighetshavare har tecknat avtal om att leverera film in i Viddla.

– Det är svårt att veta intresset, det här blir en försöksgrej. Vi har ett abonnemang där vi betalar per lån och vi har satt en budget där varje låntagare får låna fyra filmer per månad. Men skulle det vara stort intresse så kan vi höja det, berättar Fridholm.

För att kunna låna en film via Viddla, krävs att man har ett aktivt lånekort, pinkod och en internetuppkoppling samt befinner sig inom Sveriges gränser. Låntagarna har 48 timmar på sig att se filmen och kan streama den direkt till önskad enhet.

– Det finns en app i både Iphone och Android och via appen kan du streama till tv:n.

Men det här betyder inte att DVD-filmerna försvinner betonar Fridholm.

– De kommer att finnas kvar hos oss och det lånas faktiskt ganska friskt här i Eksjö, det finns uppenbarligen ett stort filmintresse i stan.