Jämställdheten stod högst på agendan när Eksjö den första maj fick besök av Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbundssekreterare Andrea Törnestam (SSU) som höll huvudtalet under SSU:s paroll ”100 år av jämlikhet”.

100-års jubileum

SSU bildades år 1917 och firar därmed 100 år i år.

— Vi kan aldrig ta jämställdheten för givet, sa Andrea Törnestam och syftade bland annat på att det öppet nazistiska partiet Nordiska Motståndsrörelsen tågade genom Falun under samma dag.

Törnestam framhöll vikten av utbildning, som hon menade är en av SSU:s hjärtefrågor.

Annons

— Skolan krossar barriärer och suddar ut klasskillnader när den fungerar som den ska, men det gör den inte idag, sa hon och riktade kraftig kritik mot stora skillnader i dagens skolor.

De ”kamrater”, som Törnestam kallade åhörarna på Stora torget i Eksjö, bar bland annat plakat med texterna ”S-kvinnor” ”No racism” och ”Öka bemanningen inom äldreomsorgen”.

Jobb, inte dokumentation

Även Johan Birath (S), kommunalråd i Boxholm, riktade skarp kritik till skolsystemet under sitt förstamajtal på torget i Eksjö under måndagseftermiddagen.

— Vi ska jobba i Sverige, inte dokumentera, skanderade han ackompanjerat av rungande applåder när han kritiserade all den dokumentation som lärare måste ägna sig åt ”istället för att undervisa” som han beskrev det.

Avslutningsvis framhävde han, samtidigt som han riktade sig speciellt till ungdomarna i publiken, att ”prio ett inom socialdemokratin är och alltid måste vara klasskampen”.

ABF