Nu tar knallarna över Eksjö centrum. Även om knallarna blivit något färre senare åren är Eksjö marknad en tradition värd att bevara menar arrangörerna.

– Det är kul att göra något för staden och vidmakthålla den här traditionen, säger Roland Gustafsson som representerar Eksjö Södra, en av parterna i samarrangemanget tillsammans med Eksjö SOK och Eksjö CK.

Samtidigt ger intäkterna ett välbehövligt tillskott för föreningarna.

– Det är ändå en hyfsad peng för förhållandevis ganska lite arbete. Vi är några som hållit på lite längre (Roland Gustafsson, Bengt Hedström och Lennart Henriksson) men annars är ju det mesta jobbet ikväll och i morgon (läs onsdag).

Onsdagens marknad blir den 44:e i ordningen sedan starten 1975.

– Det var Eksjö CK som startade marknaden. Jag kom in några år senare men minns att vi brukade åka till Hultsfred och Virserum och hämta 150 bord med bilar och släp, berättar Bengt Hedström från Eksjö CK.

Marknaden blev allt populärare och Eksjö CK sökte sedan stöd hos grannklubbarna för att kunna ro arrangemanget i hamn.

– Vi i Eksjö Södra och Eksjö SOK kom in runt 1990, säger Gustafsson.

Numera hyrs bara ett fåtal bord ut då de flesta har med sin egen utrustning.

– Vi har runt 120 knallar i år och det är där det brukar ligga, säger herrarna.

Området är sedan några år tillbaka begränsat till Stora torget och Södra Storgatan. Mycket kommer att vara sig likt och många av knallarna är välbekanta. På torget finns även karuseller för barnen.

Annons

Är ni vana marknadsbesökare?

– Jag brukar åka iväg en del, bland annat till Hultsfred och Virserum men de minskar ju allt mer. Eksjös marknad håller ändå bra nivå, den har ju bara blivit obetydligt mindre, säger Hedström.

– Vi har även tur att Ulrika marknad ligger dagen efter så många av knallarna fortsätter ju sedan uppåt, berättar Gustafsson.