När klasskompisarna skrev i "mina vänner-boken" att de ville bli fotbolls- eller hockeyproffs så skrev Johan Hedenberg journalist.

– Jag visste redan då att det var journalist jag skulle bli, berättar tidningens mångårige reporter.

34 år har det hunnit bli så här långt i yrket. Förutom reporterrollen har han jobbat som nyhetschef, nattchef och sportchef. Många kollegor har passerat, formatet har förändrats flera gånger om och den tekniska utvecklingen – där det nu är fokus på digitalisering – har förändrat yrket till viss del.

– Jag har alltid sagt att jag har ett drömjobb och det tycker jag fortfarande. Men förutsättningarna för lokal journalistik har ju förändrats väsentligt, resurserna är inte som förr. Samtidigt kan man inte stoppa utvecklingen. Sajterna är här för att stanna. Jag är säker på att Smålands-Tidningen finns kvar om 50 år men den kommer ju inte att finnas kvar i pappersform.

"Skällde ut oss"

Annons

Johan Hedenberg trycker flera gånger på hur viktig den lokala tidningen är för samhället. Han minns tillbaka två speciella händelser där tidningen spelat en viktig roll.

FAKTA: Johan Hedenberg

Ålder: 59.

Yrkesefarenhet: Journalist på Smålands-Tidningen i 34 år.

Familj: Hustrun Maria, tre ..

FAKTA: Johan Hedenberg

Ålder: 59.

Yrkesefarenhet: Journalist på Smålands-Tidningen i 34 år.

Familj: Hustrun Maria, tre vuxna barn, två hundar och två katter.

Intressen: Sport, friluftsliv och att läsa.

Tittar på: Internationell fotboll och norska och danska dramaserier.

Läser: Allt. Jag har alltid en bok på nattduksbordet.

Ditt driv: Att berätta en historia.

– Vi hade fått in tips om att Eksjös båda regementen skulle läggas ner. Jag skrev en grej på söndagskvällen och på måndagen var det ett jäkla drag på regementet. Det blev presskonferens och KD-ledaren Alf Svensson var där för att visa hur illa han tyckte om förslaget. Om vi inte hade tagit upp det hade ingen annan det.

– Ett annat exempel är när vi hade skildrat planerna på centralisering av sjukvården. Samtidigt var det stor ingivning uppe på sjukhuset, alla anställda var där. Jag satt där på åttonde bänkraden när någon av de höga landstingsgubbarna gick upp och skällde ut tidningen inför hela publiken. Ingen sa någonting, men alla tittade på oss och tänkte: "det där var bra gjort ".

Hål i väggen

I grunden handlar journalistik om att berätta en historia menar Johan Hedenberg.

– Det spelar egentligen ingen roll vad det är för grej, har man en intressant historia det så lockar det till mycket läsning på både våra sajter och tidningar, förklarar Johan som vid sidan av yrket gärna går långa promenader med sambon och hundarna i natursköna Skurugata.

Till sist Johan, det sägs ju att du har lyckats åstadkomma det här hålet på gamla sportredaktionen, kan du berätta den officiella versionen?

– Ha ha. Det var sommaren 1994. På den tiden hade man träskor och jag jobbade som nattredigerare och gjorde förstasidan. Sverige spelade VM-kvartsfinal mot Rumänien och det var nyrenoverat på sportredaktionen. Kenneth Andersson var det väl som nickade in ett avgörande mål och jag slog till med träskon in i väggen så det gick hål. Det var av ren glädje, ingenting annat.