Var dig själv, våga sticka ut och gå din egen väg. I High Scool Musical – on stage tänjer Teatertolvan på tonårsnormerna, och de gör det med stil.

I musikalen, som hade röda mattan-premiär på Ing 2:s fritidsgård under fredagskvällen, kastas vi in i den amerikanska skolan East High. Där får vi följa den populära basketspelaren Troy, spelad av Love Bolin, och den nyinflyttade tjejen Gabriella, spelad av Emilia Staaf från Eksjö, och deras dröm om att få spela huvudrollerna i skolans musikal – och att få vara tillsammans.

Töntiga drömmar

Fast hur tufft är det att sjunga egentligen? Gabriella och Troy får stå emot både hårda ord och gliringar från klasskamrater och lärare, för inte ska de väl tro att de kan komma här och ändra hur saker och ting fungerar? En basketspelare ska stå på planen, inte på en scen. Och ett mattesnille ska lära sig ekvationer, inte sjunga skalor, allt annat är ju bara fel, töntigt och onormalt. Eller?

Övat i tre månader

Annons

Att den unga ensemblen bara haft dryga tre månader på sig att öva tillsammans är ingenting som märks. Varje steg sitter som en smäck och både repliker och sånger klingar glasklart.

— Det känns så himla bra. Jag är sjukt stolt över alla som är med, säger regissören Crille Atting i pausen.

Och skådespelarna lyser verkligen som de stjärnor de är. Ta tillexempel Matilda Dotzek som gör en fantastisk roll som den självgoda och snobbiga Sharpay, som gör allt för att sätta käppar i hjulet för Gabriella. Eller 13-årige Gustav Wigelius som spelar basketspelaren Zeke. Han sätter varenda ton, replik och danssteg utan att ens verka andfådd.

Och så har vi musikalens osedda stjärna, Jack Scott, spelad av Edwin Sundling, som med information, frågetecken och bara ren kaxighet höjer humorribban flera steg via skolans högtalarsystem.

Ja, Teatertolvan, med regissör Crille Atting och producent Linn Bogmark i täten, har verkligen tagit i från tårna – och det med den äran. Vilket ös!

What team? Wildcats!