Ellen Löwgren och Sara Löwgrens gemensamma engagemang för att hjälpa flyktingar har funnits länge, tillsammans vill de göra skillnad och startade kampanjen "Glöm inte - flyktingkrisen är inte över", för att sprida medvetenhet.

– Vi var ute och gick en promenad och pratade om att det är ett stort problem som folk inte pratar tillräckligt mycket om, och där föddes idén, säger Ellen Löwgren.

Det lilla kan göra mycket

Systrarna anordnar nu loppet "Kom ihåg", där folk får möjlighet att donera pengar till flyktinglägren i Grekland och visa sitt stöd och engagemang. De säger att det finns många som vill hjälpa flyktingarna men inte vet hur. Därför ville de göra något för att visa att det är enkelt att hjälpa till, och att det lilla kan göra mycket.

Annons

– Även om man bara har möjlighet att donera några kronor och det känns som en liten summa, så blir det mycket när det är många, säger Sara Löwgren.

De berättar att de ville göra något där de kan nå ut till många, något som känns roligt och positivt trots att det handlar om något så tragiskt.

– Dessutom blir det en symbolik i att det är ett steg i rätt riktning, säger Ellen Löwgren.

Uppmuntras hitta egna sponsorer

Loppet kommer hållas vid Sjöängen den 23 juli och ingen föranmälan behövs. Eksjöföretag som bland annat Datadoktorn, Eksjö bokhandel och Emmegi Scandinavia sponsrar loppet. Deltagarna uppmuntras även att hitta egna sponsorer bland familj och vänner som kan bidra till de Grekiska flyktinglägren, men tjejerna betonar att det är viktigt även med folk som kommer dit för att visa sitt stöd.

Pengarna oavkortat till volontär

Pengarna som de får in kommer gå oavkortat till Eksjöbon Erik Gerhardsson som befinner sig som volontär i lägren på Grekland.

– Vi går inte genom någon organisation utan pengarna går direkt till Eriks hand, som är där och ser vad som behövs. Då vet vi att varenda krona går dit det ska, säger Sara Löwgren.