— Jag får nog säga att jag är chockad. Jag trodde faktiskt inte att det skulle komma ett sådant här besked. Det är en bra anläggning där det investerats stora pengar. Där finns en oerhört kompetent personal, där många arbetat 25, 30 år. Så det förvånade mig, säger Henrik Tvarnö.

Han är dock medveten om att sågen dragits med stora lönsamhetsproblem men beskedet överraskade honom.

— Framförallt är det oerhört tråkigt för all personal som gjort ett fantastiskt jobb i flera år.

Myresjöhus är den riktigt stora arbetsgivaren på orten, med upp till sju gånger mer anställda.

Annons

— Men för en liten ort som Myresjö är 55 förlorade arbetstillfällen ett jättehårt slag. Många bor också i samhället. Jättetråkigt.

Kommunalråd Jan Johansson (VF) säger att han i stort sett bara informerats om varslet och vet inga detaljer.

— Naturligtvis är det bekymmersamt när det sker sådana här varsel. En tröst, om än klen, är att det näringsliv som behöver ytterligare hjälp i sin produktion förhoppningsvis kan suga upp arbetskraften, säger Jan Johansson.

Han tycker att det är svårt att uttala sig generellt i frågan, eftersom han måste veta lite mer om förutsättningar och bakgrund.

— Så snart vi vet namnen på de som berörs så ska vi tillsammans med arbetsförmedlingen och andra hjälpa till. Vi är beredda att ställa upp, på samma sätt som vid varslet på Sapa och Ramkvillasågen.

Jan Johansson menar att det är en liten tröst i sammanhanget att det är få varsel lagda. Istället är industrierna i kommunen i stort behov av anställda.

— Sågverken har bekymmer. Det är ett antal varsel som lagts på flera orter och nu drabbar det också vår kommun. Det är ledsamt men än mer ledsamt för dem som fått detta plötsliga varsel.