I går rapproterade tidningen om att Sävsjö Celebration har över 300 000 kronor i skulder anmälda hos Kronofogden efter sommarens festival.

Enligt Sävsjö Celebrations Hans Ireståhl arbetar föreningen på att hitta en finansieringslösning, men behöver mer tid innan de kan betala räkningarna.

Sävsjö Celebration är beroende av sponsorer, och fick inför årets festival ihop omkring en miljon kronor i sponsorpengar. Inräknat i summan finns bland annat ett kommunalt bidrag på totalt omkring 400 000 kronor, samt ett lån på 40 000 kronor från Sävsjö kommun.

”Har levererat bra”

Att Sävsjö Celebration nu, än en gång, har svårt att betala sina räkningar ser dock inte kommunalråd Stefan Gustafsson (KD) som en anledning att dra in det kommunala bidraget i framtiden.

Annons

— Det är klart vi vill att man ska göra rätt för sig. Samtidigt är vi medvetna om att det här är ett evenemang utöver det vanliga, och även om de har haft svårt att få det att gå ihop ekonomiskt så har de levererat riktigt bra festivaler under alla år, säger han och fortsätter:

— Vi tror att Sävsjö Celebration är väldigt bra för Sävsjö, och vill att festivalen ska bli en långsiktig verksamhet. Det är också ambitionen från föreningens sida, vilket är anledningen till att vi höjde bidraget i år.

”Långsiktig lösning”

Enligt Stefan Gustafsson har kommunen haft ett möte med Hans Ireståhl där han berättat att det finns bekymmer med fakturor och att föreningen håller på att försöka lösa det.

— De är helt inriktade på att hitta en bra och långsiktig lösning, säger Gustafsson.

Han är dock noga med att poängtera vikten av att Sävsjö Celebration betalar sina räkningar så snart som möjligt.

— Ska man gå in i något nytt nästa år så måste man reda ut det här först. Och gör man det så är min bedömning att Sävsjö kommun kan vara med i bilden även då. Men de har en rejäl hemläxa att göra, säger Stefan Gustafsson.