Läser du i appen? Se klippet från presskonferensen här.

Sedan chocken lagt sig efter branden den 16 augusti förra året har frågan varit ständig: vad ska hända med Forssellska gården?

Ett steg i riktningen mot att få klarhet i det har nu tagits då det står klart att Eksjö kommun förvärvar bolaget Byggnadsfirma Stridh och Son AB, och därigenom också fastigheten Ciselören 1 där Forssellska gården tidigare stod.

— Det här är en mycket strategisk plats för Eksjö kommun, mitt i Gamla stan, en plats många berörs av. Nu kan Eksjö kommun säkra vad som händer med tomten i framtiden, förklarar kommunstyrelsens ordförande Annelie Hägg (C).

Förvärvet förenklar

Affären innebär en utgift för kommunen om 14,9 miljoner kronor, varav 14 miljoner avser fastigheten och resterande belopp övriga värden i bolaget.

Stridh och Son AB uppgår därmed som dotterbolag till Eksjö Stadshus AB, som finansierar förvärvet genom ett aktieägartillskott från Eksjö kommun.

Annons

Slutligt beslut om förvärvet tas dock först den 21 april av kommunfullmäktige. Tillträde får kommunen sedan den 1 juni.

— Ett förvärv av hela bolaget är en snabbare lösning och vi slipper också en lagfartsprocess, förklarar Hägg.

”En bra lösning”

Ett övertagande av hela bolaget förenklar också försäkringsärendet kring fastigheten. För säljaren Marie Strömberg Stridh, som i nuläget är ägare till Stridh och Son AB och Ciselören 1, är försäljningen en bra lösning.

— En återuppbyggnad känns som ett alldeles för stort projekt för mig. Det har varit min önskan från början att kommunen ska ta över, berättar hon.

Stängslet tas bort

Exakt hur processen framöver kommer se ut är ännu inte helt klart men som tidningen tidigare rapporterat planeras det för både arkitekttävling och workshops eller föreläsning för allmänheten.

— Till att börja med planerar vi att till sommaren ta bort stängslen och låta allmänheten gå in på området. Sen vill vi låta allmänheten förstå vad det innebär att bygga i den här typen av miljö. Då kan vi också få lite tankar och idéer tillbaka, berättar Paul Hultberg, samhällsbyggnadschef Eksjö kommun.

Slutmålet, även om utseendet är ovisst, är en fastighet med ungefär samma funktioner och volymer som tidigare.

— Förhoppningsvis kan vi se ett nytt hus på plats inom en treårsperiod. Det här tar sin tid, och det måste det få göra, förklarar Hultberg.