Eksjö kommun har sedan förra veckan tagit emot ett flertal samtal från bekymrade medborgare som undrar varför kommunen infört nya krav för besiktning och rensning av imkanaler, den kanal som går från köksspisens fläkt. Något som förvånat Eksjö kommun, eftersom några nya krav inte införts.

— Jag fick ett första samtal i förra veckan, från en kvinna som var över 90 år, som ringde och undrade varför kommunen ville komma in i hennes villa. Jag kände direkt att något inte stod rätt till, berättar Vedran Madura, byggnadsinspektör vid Eksjö kommun.

Får ”bra erbjudande”

Annons

Denna vecka har flera andra hört av sig med samma ärende. Gemensamt för dem är att de alla är äldre, och att de blivit uppringda av ett företag som antingen utger sig för att vara Eksjö kommun eller säger att kommunen infört nya krav för besiktning och rensning av imkanal. Den uppringda får också ett ”bra erbjudande” för att få tjänsten utförd av företaget.

— Men det finns som sagt var inga nya sådana regler. Vi utför inga sådana kontroller och det är fastighetsägarens eget ansvar att sköta, förklarar Madura.

Kontakt med polisen

Kommunen har varit i kontakt med polisen.

— Polisen kunde inte sätta fingret på att det verkligen var brottsligt, man kan ju tacka nej till erbjudandet om man vill. Men om företaget utger sig för att vara kommunen eller uppger att vi har nya krav blir det ju fel. Då kan kommunen tappa i förtroende hos medborgarna.

— Om man blir uppringd av det här företaget får man gärna höra av sig till oss på kommunen så att vi kan reda ut vad som gäller, säger Madura.