Totalt 5 574 aktiebolag gick i konkurs i Sverige förra året. Det är en ökning med tre procent jämfört med 2016. Det visar statistik framtagen av kreditupplysningsföretaget Creditsafe.

Konkurser i länet 2017

Under 2017 gick 153 aktiebolag i konkurs i Jönköpings län. Under 2016 (inom parentes) var a..

Konkurser i länet 2017

Under 2017 gick 153 aktiebolag i konkurs i Jönköpings län. Under 2016 (inom parentes) var antalet konkurser 128.

Jönköping: 77 (57)

Värnamo: 25 (19)

Nässjö: 9 (10)

Vetlanda: 8 (11)

Gislaved: 7 (10)

Habo: 6 (0)

Eksjö: 6 (6)

Gnosjö: 5 (1)

Sävsjö: 4 (4)

Tranås: 4 (7)

Aneby: 1 (1)

Mullsjö: 1 (2)

Vaggeryd: 0 (0)

Statistiken visar att av landets 290 kommuner ökade antalet konkurser i nästan hälften under 2017. I 110 kommuner har konkurserna minskat under det senaste året. I 28 kommuner var det inget företag som gick i konkurs.

Jönköpings län sticker ut negativt i sammanställningen med en ökning av konkurserna med nästan 20 procent under 2017 jämfört med året innan. I Jönköping ökade antalet konkurser från 57 till 77 och i Värnamo ökade antalet från 19 till 25. Även i Gnosjö och Habo har konkurserna ökat stort procentuellt sett.

Fortsätta digitaliseras

Konkurserna återfinns i både industri- och tjänstesektorn, men det är den förstnämna sektorn som har det svårast just nu.

Annons

— Det finns ett stort behov inom framför allt industrin att automatiseras och digitaliseras. En stor utmaning är att anpassa sig, ställa om och lära sig, säger Frida Boklund.

Den superheta konjunkturen de senaste åren har gjort att flera företag lyckats klara sig kvar på övertid menar Frida Boklund. Det höga trycket har gjort att det kan ha varit svårt att få tid över att se framåt och anpassa sig.

— Företag som inte varit hundraprocentigt stabila har ändå visat svarta siffror och klarat sig. Nu har de kommit i ett läge där det inte går längre, säger hon.

Är inte orolig

I flertalet kommuner i länet ligger antalet konkurser alltjämt på en låg nivå. I Gislaved, Vetlanda, Tranås, Nässjö och Mullsjö har konkurserna minskat under 2017 jämfört med året innan. I Vaggeryd var siffran noll för andra året i rad.

— Jag reagerar inte på antalet konkurser sammantaget i länet. Det är så klart inte roligt för den som drabbas, men vi ska inte dra för stora växlar på det här, säger Frida Boklund.

Så du är du orolig?

— Nej faktiskt inte. Så här är det från en tid till en annan. Det handlar om att vara lyhörd för vad företag behöver. Är det någonting som man är bra på i Jönköpings län så är det företagande och entreprenörskap.

Vad tror du om utvecklingen för 2018?

— Jag tror att det kommer att plana ut. Vi kommer nog inte att se en dramatisk ökning av antalet konkurser i alla fall. Konjunkturen ser ut att vara fortsatt stark, men det lugnar sig nog lite. Det kan vara ganska bra då det ger mer tid för återhämtning för företagen, säger Frida Boklund.