Den delikata konsthantverksformen att göra ett japanskt pappersark. Det är en av pappersframställningarna som Erling Gustafsson i dagarna lär ut till Ilze Dilane, en konstlärare från Riga som vunnit ett stipendium.

De träffades för första gången i Italien på en papperskongress. Erling var där och ställde ut sin bok, ett projekt som startade för drygt sex år sedan. Boken är ett praktiskt konststycke gjort i papper, ett papper som han först skapat.

Erling är autodidakt i pappersskapandet men har fått till sig sin kunskap från bland annat tid i Japan. Ilze är skolad konstnär och är själv lärare på en konstskola för unga.

Svårare teknik

Under dagarna tio spenderar de tiden tillsammans i Erlings verkstad och studio i Eksjö.

– Det japanska pappret kräver en helt annan teknik, det är svårare att framställa och man måste vara skicklig med händerna. Det ser enkelt ut när japanerna gör det men pappret ska vara tunt och arken stora, säger Ilze.

Annons

Typiskt för ett tryck på japanskt papper är att använda sig av ett träsnitt. En träplatta som karvas ut i ett mönster som sedan trycks på pappret.

– Förenklat kan man säga att det är ett litet stämjärn som karvar bort det som inte ska synas i trycket. Det kan göras i olika lager med olika färger, säger Erling.

Speciell elegans

Traditionellt trycks pappret med vattenburna färger men Erling använder oljeburen färg.

– Då kan man använda många färger utan att tvinga pappret, säger han.

Arbetet i verkstaden är harmoniskt, nästan meditativt, vilket nära inpå är ett krav eller en förutsättning för att pappret ska bli bra.

– Man måste slappna av för att det ska bli bra, stress funkar inte. Man faller in i någon sorts trans där man glömmer både mat och tid, berättar Erling.

Processen har många steg som kräver precision och tålamod. Arket ska göras tunt, av 100 procent fiber. Fibrerna tas från barken på en buske som sedan bankas, kokas och mals. Massan läggs sedan i ett stort kärl för att sedan silas upp på en vira.

– Charmen är att det blir så fina produkter utav det. Det har den här inneboende elegansen som västerländska papper inte har, säger Erling.