Astrid Lindgren och Lennart Hellsing kände varandra. De debuterade samtidigt och återfanns på samma förlag. Hon hade stor respekt för honom, så det känns fantastiskt roligt att vi nu fått möjlighet skildra hans författarskap i en utställning, säger Karin Eliasson, konstnärlig ledare Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby.

Fakta: Lennart Hellsing

Lennart Hellsings första bok gavs ut 1945, en diktsamling med titeln Akvarium. Samma år debutera..

Fakta: Lennart Hellsing

Lennart Hellsings första bok gavs ut 1945, en diktsamling med titeln Akvarium. Samma år debuterade Lennart också som barnboksförfattare med Katten blåser i silverhorn på KF:s förlag.

Han har skrivit över hundra böcker för barn och översatt och tolkat nästan lika många, framför allt från engelskan. Innehållet i Lennarts böcker är både burleskt och allvarligt.

Hellsings ABC-bok var när den kom 1961 ett tidigt interaktivt medium för att göra det roligt att lära sig läsa.

Lennart Hellsing gick bort 2015 i en ålder av 96 år.

— I allt han gjorde strävade Lennart Hellsing efter att väcka lust hos barn att göra saker. Han ville få dem att sjunga, dansa och utforska livet. Det har vi tagit fasta på i utställningen. Samtidigt har vi ansträngt oss för att ta ett helhetsgrepp på hans mångåriga och omfattande produktion.

Annons

Trots att Astrid Lindgrens världsberömda sockerdricksträd står mitt i den del av utställningen som är förlagd till prästgårdsparken i Näs så uteblir mötet mellan Krakel Spektakel och Pippi Långstrump.

Hellsing älskade figurer står stadigt på egna ben i den småländska myllan. Herr gurka dyker upp livs levande i ett odlingstält med grönsaker inspirerade av författarens berättelser och ramsor och trädgårdshuset har förvandlats till ett lyrikrum där man möter dennes vuxenlyrik i urval.

— Vi har många roliga aktiviteter för barn både i parken och inomhus, säger Karin Eliasson. Tanken är att man ska bli nyfiken och glad när man botaniserar i det ymniga flödet av fyndiga texter.

Men samtidigt finns möjlighet för den som vill att fördjupa sina kunskaper om Lennart Hellsing. Han har haft enorm inverkan på barnbokens utveckling. Det och mycket annat tas upp i vår genomgång av hans liv och gärning.

Årets sommarutställning på Näs invigs på lördag med mycket skratt och roliga upptåg. I programmet hittar vi cirkus-show av Cirkus Cirkör, prova på cirkus, droppjakt och så-verkstad i Näs odlingstält.