Förbud av tiggeri är en fråga som diskuterats i många kommuner runt om i landet och blivit verklighet i några. De som ber om hjälp och pengar i Sverige har inte valt att bli diskriminerade och leva i fattigdom i sina hemländer. Att förbjuda människor att be om hjälp är en människorättskränkning.

Relaterat: M stöttar tiggeriförbud – men inte SD-motion

Att förbjuda tiggeri är diskriminering. Förbudets enda funktion är att kriminalisera fattiga. Det ställer sig Feministiskt initiativ starkt emot. Vi kommer alltid stå upp för alla människors mänskliga rättigheter.

Det är något grundläggande fel i ett samhälle där nazister får marschera på våra gator samtidigt som fattiga EU-medborgare förbjuds att vistas på vissa platser och be om pengar eller hjälp.

Under den senaste tiden har flera kommuner fattat beslut om tiggeriförbud. Främst är det kommuner där brunblå moderater styr tillsammans med sverigedemokrater. Som politiker har man ett ansvar att inte spä på hat som leder till att människor kränks, diskrimineras, misshandlas eller dödas.

Rasism och antiziganism normaliseras och helt plötsligt blir det helt okej att ropa tiggeriförbud. Våld, hot och kränkningarna mot fattiga EU-medborgare i Sverige tillhör vardagen.

De som tigger på våra gator är utsatta människor i behov av verkliga lösningar på verkliga problem. Ett förbud hjälper inte dem. Det som hjälper är andra möjligheter, som långtidshärbärge, samhällsguidning och arbete.

Annons

Relaterat: Wilander om ett lokalt tiggeriförbud: ”En humanitär fråga”

LUND OCH GOTLAND är goda exempel på där lösningen består av långtidshärbärge och samhällsguidning. Där har människor som tidigare satt och bad om hjälp fått jobb och bostad. Inkludering på arbetsmarknaden och utbildning är vägen ut ur den fattigdom alltför många EU-medborgare befinner sig i. Vi ser därför dessa härbärgen och samhällsinsatser som investeringar som fler kommuner borde göra.

Feministiskt initiativ region Jönköpings län

EWELINA AXELL

ALEXANDRA JAUHIAINEN

JULIA NILSSON

LÄS MER: M stöttar tiggeriförbud - men inte SD-motion

Eu