Solen skiner och det är en idyllisk höstdag när startskottet för den årliga höstinsamlingen vid Önnemo Idrottsplats, Malmbäck. Det är femte året i rad som återvinningsstationen är på plats och det i förtjänst av samarbetet mellan NAV, Nässjö kommuns tekniska serviceförvaltning och Bixia. Tanken med de tillfälliga centralerna är att underlätta sorteringsmöjligheterna för invånarna i de mindre orterna, då det kan vara långt till närmsta tipp.

Städdagar i orterna

Bodafors 14-16 september, parkeringen vid Elof Erikssons väg

Anneberg 21-23 september, parkeringen..

Städdagar i orterna

Bodafors 14-16 september, parkeringen vid Elof Erikssons väg

Anneberg 21-23 september, parkeringen vid Annebergs GIF

Forserum 28-30 september, Fabriksgatan mot kyrkan (Tjyvakullen).

Källa: Nässjö affärsverk

— Tidigare fanns det miljöstationer även i de mindre tätorterna, men de togs bort då det sköttes dåligt, säger Patrik.

Miljötänk

Samtidigt är det viktigt att kunna erbjuda smidig återvinning åt alla, så att inga resurser går åt spillo.

— Är det inte smidigt är det lätt hänt att det istället slängs direkt i diket eller skogen, säger Patrik.

Genom att erbjuda nära service sparas långa bilresor till och från tippen i Boda, vilket är gynnsamt för miljön. På plats finns även RIA Second Hand och ser till att resurserna utnyttjas till sin fulla kapacitet, genom att fånga upp de saker som fortfarande går att använda.

Service

Utöver att containrar kört och placeras ut, finns även personlig service att få på plats. De hjälper till med att bära ut skräp och ser till att allt hamnar där det ska.

Annons

— Det är ett sätt att ge tillbaka till våra kunder och att hjälpa till att bidra till en bättre miljö, säger Jessica Tyreskog från Nässjö affärsverk och Bixia.

Det mesta går att ta med till stationerna, förutom däck och vitvaror. Tas kemikalier med underlättar det avsevärt om tydlig märkning om innehållet finns.

Bra, smidigt och uppskattat

Informationen om återvinningsstationen verkar ha nått ut bra, då de första sorterarna rullar in redan fem minuter före utsatt starttid.

— Jag brukar åka hit varje år, det är speciellt bra tycker jag, säger Hans Gustavsson som är en av de första som anländer.

Bilarna som kör in är fullpackade med skräp och några anländer med flaket lastat till bredden.

— Det är jättebra att det sker varje år och inte för ofta, för då vet man att det kommer till hösten och ser till att samla på sig en del, säger Lars-Erik Landin.

Även under våren hålls insamling av miljöfarligt avfall, men den tycks inte vara lika uppskattad eller välkänt som höstens.

— Under sommarhalvåret är det mycket renovering och saker som är igång, vilket genererar mer skräp som måste tas hand om, säger Henrik Burén från NAV.