Att ha ardennerhästar har sedan Kristine var liten varit en stor dröm. På gården utanför Malmbäck där hon växte upp ägnade man sig åt mjölkproduktion så djurvanan har funnits sedan barnsben.

Tidningens besök hos Kristine tillbringas till största del på en vagn bakom hästen Bragd, där det märks vilken kontroll Kristine har på sina hästar.

På gården i Vallstorp har Kristine en avelshingst och fyra ston, vilka används både i avel och i körning.

Hästen vänjs vid allt

Det skumpar och skuttar när ardennerhästen Bragd drar på lasset. När den stora vägen ska korsas reagerar inte Bragd nämnvärt på att det kommer en bil och kör förbi.

— Hästen måste vara van vid alla situationer. Vad som helst kan hända. Jag vänjer dem vid exempelvis lastbilar och traktorer, berättar Kristine.

Hon beskriver ardennerhästen som sund och med ett gott lynne. Rasen firade för några år sedan 140 år.

Hästar har gott minne

Annons

Det är just Bragd som Kristine ska uppträda med på hästutställningen på Elmia i helgen. Hästen är född hos Kristine i Vallstorp efter hennes första avelssto och har därmed en speciell plats i hennes hjärta.

Nu är det dock Gunnar Forsberg i Gränna som äger honom men Bragd är utlånad till Kristine för att medverka på Elmia.

— Han kände igen sig när han kom hit till gården. Hästar har ett fantastiskt minne, berättar Kristine.

Enbart svenska raser

På mässan på Elmia är det endast de så kallade moderlandsraserna som medverkar, vilket innebär svensk ardennerhäst, nordsvensk brukshäst och Gotlandsruss.

Russ kommer ursprungligen från Gotland och väldigt kortfattat så är ardenner- och nordsvensk häst sprungen ur den svenska lanthästen.

Enbart moderlandsraser

En stor mängd hästar kommer finnas på plats för att bli synade exteriört och får efteråt ett kritiskt utlåtande av de två domarna, som tar upp både fördelar och nackdelar med hästens utseende.

— Man strävar hela tiden mot att rätta till, så att avkomman blir något bättre än dess föräldrar, säger Kristine och förklarar att det är det som avel går ut på.

Kristine har tidigare varit med på riksutställningen och ställt ut hästar men i år ska hon medverka i ett uppvisningsprogram, eller en hyllning till våra svenska hästraser hon själv benämner det.

— Jag tycker det är viktigt att visa att vi samarbetar och att vi tar detta tillfälle att visa något praktiskt ihop, anser Kristine.