Tältmötena som arrangerades av Noaks arks mission med hjälp av Vetlanda friförsamling blev populära och valde därför att fortsätta sina möten under förra helgen. Då anordnades mötena i Withalasalen, något Emma Lindqvist som arbetar på skolan, reagerade på.

— Redan på fredagsmorgonen var Withalasalen uthyrd till Noaks arks mission och i entrén till skolan hade de ställt upp med matförsäljning men de hade också stora reklamskyltar.

”Känns inte bra”

Emma berättar att skyltarna gjorde reklam för Maria Hallmans böcker, reklam som hon inte tycker passar sig i skolmiljön.

Annons

— Maria var ju ett av huvudnamnen och hon har gått ut med att säga i sina böcker och i tidningen om att kvinnor ska lyda män, att de inte har samma rättigheter utan att deras skyldigheter finns i hemmet. Vår läroplan säger att skolan ska vara en plats där man har respekt för mänskliga rättigheter och demokratiska värderingar. Alla ska ha möjlighet att finna sin egenart utan risk för att bli diskriminerad. Hon pratar om att homosexualitet är en synd och det rimmar inte med läroplanen.

— Det är tur att inte skolan har börjat. Det går 430 elever här, hälften är tjejer som ska ha samma möjligheter som killarna. Alla här är inte hetero, och ingen ska behöva mötas av hatbudskap på sin skola. Trots att skolan inte börjat är det vissa elever som är här på möten och det känns inte bra.

Hårdare bedömning

Nu riktar hon kritik mot att man hyrt ut Withalasalen för arrangemanget och menar att det borde finnas en policy för vilka organisationer och budskap man tillåter i sina offentliga lokaler.

— Jag pratade med mina kollegor och vi började fundera på om det finns en policy för uthyrning och min kollega ringde till kommunen där den vi pratade med sa att de inte har någon policy, att vem som helst får hyra.

— Yttrandefriheten är en av grunderna för vårt samhälle men jag tvivlar på att kommunen hade hyrt ut lokaler på en skola så att en muslimsk organisation skulle kunna sprida samma budskap. Eller om en vit makt-organisation skulle komma dit för att prata om att homosexualitet är fel.

— Det finns riktlinjer för vad man får göra i de offentliga lokalerna men inte om vad man får framföra. Jag tycker att en kommun ska företräda allmänheten och enligt min åsikt bör ingen fundamentalism beredas plats i lokaler som finansieras av allmännyttan.