Holmers är sedan många år tillbaka ett etablerat namn inom konstbranschen, tidigare med Holmers galleri i Nässjö, men sedan några år tillbaka har de valt att tillsammans med sonen Marcus koncentrera verksamheten till konsthallen i Ekerum på Öland.

I Verkstad 12 på Kosta Boda, som kungaparet gästade på nationaldagen, är Holmers med jämna mellanrum på plats i samarbete med konstnärerna Kjell Engman och Ernst Billgren.

Stort intresse

Det var mot den bakgrunden som Anne-Marie och Leif blev inbjudna till kungaparets besök.

Redan på måndagskvällen fick de vara med på en jubileumsmiddag med Kosta Boda, som firar 275 år. 150 personer fanns då på plats och fick bland annat vara med om en glasprovning under ledning av Erika Lagerbielke.

Kungaparet kom dock först på nationaldagen till Kosta Boda.

Då var förstås massor av människor på plats för att få en glimt av kungaparet och via storbilds-TV kunde den stora skaran besökare följa när kungen fick jobba med det heta glaset i verkstaden.

Annons

Bland de 40 personerna i verkstaden fanns förstås Ulrica Messing och Torsten Jansson, som driver New Wave Group med bland annat Kosta Boda glasbruk.

Fick gjuta glas

Under ledning av konstnären och glasformgivaren Bertil Vallien fick kungen utöva glasgjutning i verkstaden.

Kung Carl XVI Gustaf försågs med förkläde och handskar innan han tog sig an uppgiften att hälla ned det glödheta glaset i en gjutform, gjord för den så kallade "Kungabåten".

En avbildning av en kungakrona lades också ned i den heta glassmassan i "Kungabåten" och kungen klarade uppgiften galant.

Bertil Vallien upplyste sedan kungen om att det skulle ta tre veckor för båten att komma ned i rumstemperatur. Innan dess är inte konstverket klart.

"Kungabåten" ska sedan visas upp på olika platser i Sverige och bidra till välgörenhet är det tänkt.

Hektiskt program

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia hade ett omfattande program under nationaldagen. Efter glashyttan hann de med ett besök i glasbrukets jubileumsutställning innan nationaldagsfirande väntade i Linnéparken i Växjö.

Kungens tal i Linnéparken följdes av lunch med landshövding Ingrid Burman.

Därefter for kungaparet till huvudstaden för att hinna vara med på det traditionsenliga firandet på Skansen och en nationaldagsmottagning på Slottet.