Marianne Nordström har tittat på polisens dokument från insatsen. På fredagen beslutade hon att inleda en förundersökning om polisens insats och ifall den kunde ha genomförts på ett annat sätt.

— Jag har beslutat att inleda en förundersökning om tjänstefel eller grovt tjänstefel, säger Marianne Nordström.

I nuläget har hon ingen aning om hur lång tid förundersökningen kommer att ta men hon säger att det finns skäl att titta på det här fallet.

— Det är en kvinna som dött och två barn som fått förfrysningsskador och eftersom polisens uppgift är att skydda liv så behöver man titta på om de följt sina regler och föreskrifter.

Några detaljer kan dock inte Marianne Nordström gå in på kring vad förundersökningen kommer att granska.

Annons

— Det är förundersökningssekretess eftersom det kan vara men för utredningen om jag går in på sådana detaljer, säger hon.

Kvinnan bodde på asylboendet på Ljunga park med sina två barn. Onsdagen den 28 februari gick hon tillsammans med sin son och dotter ut under en av vinterns kallaste dagar utan vinterkläder och skor.

Ungefär 500 meter från asylboendet hittas sonen i en snödriva strax efter klockan två på dagen. Det blev början på en massiv sökinsats efter kvinnan och dottern som setts vandra iväg från sonen längst väg 127 mot Vetlanda.

Ett halvt dygn senare hittas kvinnan och dottern svårt köldskadade i ett skogsparti ungefär 250 meter från där de senast sågs. Kvinnan avlider senare på Höglandssjukhuset. Polisen har koncentrerat sin sökinsats på ett område längre bort från där kvinnan och dottern senast sågs eftersom de inte funnit några spår vid vägkanten som tyder på att de avvikit från vägen tidigare.

Polisens sökinsats efter kvinnan och dottern har fått mycket kritik både internt och av flera andra i Sävsjö, däribland Räddningstjänsten som hade kunnat ansluta till sökinsatsen i ett tidigt skede.

Kvinnan och dottern hittades efter att Missing People anslutit till sökinsatsen och flugit över området med en drönare utrustad med värmekamera.

LÄS MER: Polischefen: ”Vi har flera poliser som inte mår bra av hur det slutade