När man tidigare gjort satsningar för nyanlända eller nysvenskar så är det en tydlig trend att det är enbart pojkar eller män som kommer.

Men nu vill Aktivt centrum få fler kvinnor och flickor att bli en del av samhället.

Därför drar man nu igång ett antal projekt som riktar sig till kvinnor och flickor. Men för att få så bra effekt som möjligt av integrationen välkomnar man även gärna svenska kvinnor och barn.

– Vi vill även att svenska tjejer och kvinnor deltar, annars blir det liksom ingen integration, det går ju inte integrera med sig själv så att säga. Men ett gemensamt intresse gör att man ofta börjar prata med varandra även om man kommer från olika kulturer och vi vill skapa band och att de lär känna varandra över nationsgränser och språkgränser, säger Birgitta Johansson.

Höll danskurser

Annons

Tidigare i höstas arrangerades Aktivt centrum i samarbete med Röda korset danskurser som hölls av Jackie Mjambi Maina vilka blev väldigt populära.

– Jackie gjorde ett enastående jobb men har nu flyttat till Malmö så vi håller upp med det nu. Men under de här tillfällena framkom det att framför allt kvinnorna har ett stort behov av fysisk aktivitet och det är det vi försöker spinna vidare på nu, berättar Birgitta.

Allra högst på listan har volleyboll funnits men det har varit svårt att verkställa på grund av att man saknar fast utrustning i Mariannelund.

– Men det fanns även ett intresse att prova på att spela pingis och även badminton är ett alternativ. Så nu kommer vi att köra på lördagar i Furulundsskolans gymnastiksal där det finns utrustning som vi kommer att kunna få tillgång till genom skolan. Att det blir helger har ju att göra med att det är svårt att hitta hål under veckorna, det är mycket uppbokat.

Stort intresse

Under veckorna tillhandahåller man även sy- och pratgrupp tisdagar och torsdagar och nu drar man även igång en prat- och stickningsgrupp på lördagar.

– Vi har många muslimska kvinnor här och intresset för att sticka och sy är väldigt stort och de är väldigt duktiga. Vi har bland annat en kvinna från Syrien här som varit stickningslärare. Vi har fått pengar av Röda korset i Eksjö så vi har köpt in symaskiner och sedan har fått vi massor av kläder igenom loppisar som ingen velat köpa men som går väldigt bra att klippa isär. En kvinna sydde bland annat en tuff jeansväska, berättar Johansson.

Vid sidan av detta kör man vidare med den ordinarie nybörjarsvenska sex timmar varje måndag och onsdag som förbereder de nyanlända inför SFI.