Det första ärendet kring ett misstänkt försök till åldringsbrott kom från Forserum utanför Nässjö vid 13-tiden på tisdagen. Två mörkhåriga kvinnor i 20-årsåldern ska där ha setts utföra misstänkta stöldförsök mot äldre, uppger polisen som är mycket intresserat av att komma i kontakt med personer som kan veta mer om saken.

Enligt den person som ringde till polisen, såg kvinnorna ut att spana in olika bostadshus. Vid en adress ska en av kvinnorna ha ringt på hos ett äldre par medan den andra kvinnan höll sig utom synhåll, uppger polisen.

Kvinnorna som nu söks blev inte insläppta. Det ska duon dock ha blivit vid en annan bostad utan att någonting stals. En anmälan om försök till grov stöld har upprättats.

Kvinnorna ska vara mörkhåriga, omkring 160 centimeter långa och i 20-årsåldern. Den ena ska ha haft en mörk kappa och den andra en beige jacka.

Annons

Därefter, vid klockan 16.55, kontaktades polisen igen om ett misstänkt åldringsbrott. Nu från Amiralsvägen i Gränna. Vid 15-tiden ska en kvinna ha ringt på hos en man i 85-årsåldern. Kvinnan ska ha utgett sig för att komma från sjukvården. Enligt polisen ska samtidigt en annan kvinna funnits i trapphuset under situationen.

Den boende mannen ska däremot ha lyckats få ut den första kvinnan från lägenheten och även i det här fallet lyder signalementet en kvinna i ålder 20 till 25 år med mörkt hår och svarta kläder.

Ytterligare ett ärende, det tredje i ordningen, kom till polisens kännedom under tisdagseftermiddagen.

Det var personal på ett äldreboende i Lekeryd som ringde polisen strax efter klockan 14 om att någon ska ha tagit sig in i en lägenhet, kanske via en öppen altandörr. Tjuven ska därefter ha kommit över en okänd summa kontanter.

Polisen är mycket intresserad av iakttagelser av kvinnorna. Den som har information om dem, eller eventuella fordon som de har använt, kan ringa polisen på telefonnummer 114 14.

Kvinnornas agerande liknar de stölder som har drabbat många äldre i Jönköpings län, och andra delar av Sverige, de senaste veckorna, skriver polisen.