Sommar betyder vägkyrka. För Bredestads del är det en tradition som pågått i cirka 30 år. Initiativet att under en vecka bjuda in både förbipasserande och lokalbefolkningen kommer från Ulf Lundberg. Han finns fortfarande med i bilden, men numera lite mer i bakgrunden.

De senaste åren har Lovisa Cooper-Love haft rollen som husmor. Tillsammans med Alice Bülow, Stina Ljunggren och Anton Säterlund tar hon emot besökare i Bredestads hembygdsgård. De är med i Kyrkans ungdom och gamla konfirmander. Under veckan arbetar ytterligare ett antal ungdomar och även prästen Fredrik Bäckhjem-Hellberg medverkar.

När tidningen gör ett besök pågår kaffekokning på vedspisen och det dukas fram smörgåsar och kakor. Att bjuda på fika är givet.

Vägkyrkan är öppen eftermiddag och kväll. Programmet skiftar och har något att erbjuda för alla åldrar. I måndags bakades det bröd i stenugn och på tisdagen anordnades en pilgrimsvandring.

Välbesökt aktivitet

Onsdagens aktivitet brukar vara välbesökt. Bredestads Hembygdsförening bjuder in till kafferep med världens längsta tårta. På fredag kväll är ungdomar lite extra välkomna, då ska det serveras stenugnsbakad pizza.

Under veckan är det även guidade visningar inne i kyrkan, vars yttertak för övrigt håller på att renoveras just nu.

På fredag kommer kyrkogårdsföreståndare Sara Adolfsson att berätta om de textilier som finns i kyrkan.

Annons

– Hon ska bland annat visa mässhakarna. Det är inte så många som gör, så det känns kul, säger Lovisa Cooper-Love.

Bredestads kyrka från 1100-talet är en av de äldsta i Linköpings stift.

– Inne i sakristian finns en stor kista för kollektpengar, med tre nyckelhål. Högt uppsatta personer hade en nyckel var. De sitter fortfarande kvar i hålen, det känns lite häftigt.

Varje dag hålls en andakt och på lördag kväll avslutas vägkyrkan med musik i sommarkväll. Då medverkar Roberth och Irene Johansson.

I fjol besöktes vägkyrkan i Bredestad av totalt 137 personer. Lovisa Cooper-Love gissar att det inte blir lika många i år.

– Jag tror att det påverkar med den nya vägen. Det är ju inte längre lika smidigt att svänga av från 32:an, säger hon.