Enligt Aftonbladet hyr riksdagsledamot Emma Carlsson Löfdahl från Eksjö, som numera bor i Ydre, en bostadsrätt i Stockholm av sin man och låter skattebetalarna stå för drygt 103 000 kronor varje år – 412 000 kronor under mandatperioden.

Sedan 2013 har Carlsson Löfdahl hyrt en bostadsrätt - en tvåa på Södermalm - och angivit att hennes hyra är 13 000 kronor i månaden.

Men ersättning för bostadsrätt ska enbart gälla månadsavgiften och inte ränta och amorteringar. Enligt Aftonbladet är månadsavgiften i detta fallet bara 2500 kronor.

Relaterat: Carlsson Löfdahl (L): ”Jag har följt regelverket”

Detta hade hon fått ersättning för om hon själv hade ägt lägenheten.

Men i praktiken är det maken som äger lägenheten sedan 2013 då han köpte den för cirka tre miljoner kronor, enligt Aftonbladet.

Emma Carlsson Löfdahl försvarar sig med att upplägget är godkänt av Riksdagen och att hon och hennes make har helt separata ekonomier.

De har enligt henne ett hyresavtal där hon betalar marknadshyra, som i detta fall ska vara 13 000 kronor.

Enligt TT har hennes parti bett riksdagsförvaltningen att göra en ny granskning av den ersättning som hon får varje månad för sin hyra och de underlag som hon tidigare har lämnat in för utbetalning av sin boendekostnad.

Annons

Maxbeloppet som hon får är 8 600 kronor per månad.

Ersättning till Riksdagens ledamöter

Boende: En riksdagsledamot som har mer än 50 kilometer från sin privata bostad till Riksdags..

Ersättning till Riksdagens ledamöter

Boende: En riksdagsledamot som har mer än 50 kilometer från sin privata bostad till Riksdagshuset har rätt till en övernattningsbostad. Riksdagsförvaltningens bostäder är gratis.

För en övernattningsbostad som ledamoten själv hyr betalas den faktiska kostnaden upp till 8 600 kronor per månad. Kapitalkostnader för kontantinsatser ersätts inte.

Arvode: Ledamöterna har ett grundarvode på 66 900 kronor i månaden som är skattepliktigt. (En ledamot kan inte ta ut semester)

Resor: Alla resor och övernattningen som görs i uppdraget ersätts. Ledamotens resor från hemorten till riksdagen i Stockholm räknas som tjänsteresor. Traktamentet för inrikesresor är 390 kronor per dag och traktamente utomlands följer Skatteverkets regler.

Utrustning: Tjänsterum med basutrustning, bärbar dator, mobiltelefon och pekplattaskrivare, bildskärm och tangentbord i bostaden. Riksdagen ersätter abonnemang.