Snittsiffran för arbetslöshet bland ungdomar ligger på 8 % i Jönköpings län enligt nya siffror från Arbetsförmedlingen. Aneby, Mullsjö, Nässjö, Habo och Jönköping är de kommuner som minskat mest i mätningarna och det är den lägsta procenten sedan 2008. Antalet arbetslösa ungdomar har minskat från 14,4 % 2013 till 8,3 % i Aneby kommun.

— Vi ser en nedåtgående trend sedan 2013 och den är sammankopplad med en stark arbetsmarknad, säger Ida Karlsson, analytiker på Arbetsförmedlingen i Jönköpings län.

Annons

Enligt Ida Karlsson får många unga sina första jobb i privat servicesektor som till exempel restaurang och butik. Därför rör sig många unga från mindre kommuner till större där det finns fler arbetstillfällen.

— Den här typen av arbetsmarknad gynnar främst unga eftersom de tenderar att vara mer flexibla, säger Ida Karlsson.

Ungdomsarbetslösheten sjunker trots det stora inflödet av ungdomar från andra länder. Detta visar att arbetsmarknaden är i behov av arbetskraft. Ungdomsarbetslösheten i hela riket ligger på 9,6 %. Siffrorna kommer från Arbetsförmedlingens mätning i maj 2017 och de låga siffrorna kommer hålla i sig de närmaste åren.

— Vi förväntar oss att det fortsätter så här eftersom vi ser en stark arbetsmarknad resten av 2017 och 2018, säger Ida Karlsson.