Sedan augusti 2016 har antalet sjukdomsfall orsakade av bakterien ökat dramatiskt i Sverige, skriver Region Jönköping i ett pressmeddelande.

– Landets smittskyddsläkare uppmanar allmänheten att vara extra noga med hygienen vid tillagning av färsk kyckling eller att tills vidare undvika det för att minska risken att insjukna i campylobacterinfektion, säger Malin Bengnér, smittskyddsläkare i länet.

Bengnérs kollega i Gävleborg, Signar Mäkitalo, utvecklar.

– Det är inte troligt att vi i Sverige sedan i somras plötsligt börjat slarva med hygienen vid tillagning av kyckling utan det måste finnas andra orsaker till ökningen av sjukdomsfallen på sistone, säger han.

Sedan flera år rekommenderas att kycklingkött serveras väl genomstekt samt att det vid tillagning används rena redskap och inte heller samma kniv och skärbräda till rått kött som till råa grönsaker. Handhygien är dessutom av yttersta vikt vid matlagning.

Färsk kyckling innehåller fler bakterier än fryst kyckling. Fryst förefaller inte ge samma risk för insjuknande. Varningen och rekommendationen gäller tills nationella myndigheter meddelar att problemet är löst i konsumentledet.