Det är läkemedelskommittén i Region Gävleborg som sätter ned foten mot Voltaren och särskilt i gelform. Medlet ska lindra smärta från muskelvärk och sportskador och gelen är väldigt populär och används av många.

– Men huden tar bara upp fyra procent av medlet. Resten duschar du bort. Den medicinska effekten av medlet blir alltså väldigt liten, säger Björn Ericsson till tidningen Hela Hälsingland.

Han är ordförande i läkemedelskommittén i Gävleborg.

Det finns många andra medel som är bättre - till exempel ibuprofen, naproxen och ketoprofen.

Ont i nacken. OBS genrebild som inte har något med artikeln att göra.
Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Men inte nog med det. Medlet är väldigt skadligt för miljön eftersom en av ingredienserna inte kan hanteras av våra avloppsreningsverk.

Ämnet diklofenak från Voltaren strömmar ut i vattendragen där det skadar exempelvis fiskar. Det är en miljörisk som kan ge njurskador hos fiskar och andra djur.

– En enda tub med Voltarensalva kan förstöra vatten motsvarande 100 stycken 25-metersbassänger, sa Anders Finnson miljöexpert på Svenskt Vatten, branschorganisationen för reningsverken i Sverige till UNT som skrev om Fyrisån som har ett av de högsta värdena i hela landet av diklofenat.

Annons

Han tycker att man måste börja en diskussion om producentansvar för läkemedelsbolagen så att de får stå för kostnaden för läkemedelsrening.

Smärtstillande som Voltaren innehåller diklofenak som skadar djur i våra vatten.
Foto: Jessica Gow / TT

Läkemedelsföretaget GSK, GlaxoSmithKline, som tillverkar Voltaren tillbakavisar kritiken. I en skriftlig kommentar till Hela Hälsingland menar företaget att Voltaren gel är ett godkänt läkemedel i både Sverige och internationellt vars effekt är väldokumenterad.

När det gäller miljöeffekterna uppmanar företaget alla kunder att ”använda rätt dosering, inte behandla oftare eller längre än nödvändigt och alltid återlämna överblivna läkemedel till apoteket.”