Han har nyligen tagit över chefstjänsten efter Gregory Golding som flyttat till en likande tjänst i Växjö. Tomas Cederwall, 37, är utbildad kock men har de senaste elva åren jobbat på Ikea och haft en rad olika tjänster där.

Fakta: Allt färre varslas

I hela riket ligger arbetslösheten på 7,8 procent, en minskning från 8,0 på ett år.

An..

Fakta: Allt färre varslas

I hela riket ligger arbetslösheten på 7,8 procent, en minskning från 8,0 på ett år.

Antalet varsel är det lägsta sedan 2007 i riket och så även i Jönköpings län där ett 80-tal personer i snitt varslats varje månad.

Lägst arbetslöshet i länet har Habo, 2,4 procent, högst är den i Nässjö, 10,3 procent.

— Jag hoppas kunna få användning av mina egna erfarenheter av arbetslivet och få vara med om en fortsatt positiv utveckling, men som är full av utmaningar, säger han.

Annons

2016 har således varit ett starkt år för arbetsmarknaden i Jönköpings län. Antalet inskrivna arbetslösa minskade för tredje året i rad och så gjorde också antalet inskrivna unga (18-24 år). Vid årsskiftet hade Jönköpings län den femte lägsta arbetslösheten, 6,7 procent, den tredje lägsta ungdomsarbetslösheten och den allra lägsta arbetslösheten bland inrikes födda i hela landet, 3,0 procent.

Stora skillnader

Men det är stora skillnader mellan olika grupper på arbetsmarknaden. Jönköpings län har högre arbetslöshet bland utrikes födda än riksgenomsnittet, 24,6 procent.

— Eftersom arbetslösheten är så låg bland inrikes födda är det bland de utrikes födda som en stor del av potentialen för nyrekryteringar ligger för företagen i länet, säger Tomas Cederwall.

Utbildning är fortfarande en tydlig skiljelinje i arbetslöshetsstatistiken. Bland personer som saknar gymnasie- eller högre utbildning så har arbetslösheten stigit i snart två års tid.

Ett industrilän

— Nu är det snart dags för länets niondeklassare att välja program och skola till gymnasiet. Det viktigaste är att ta reda på så mycket som möjligt innan man bestämmer sig. Vill du ha ett jobb direkt efter gymnasiet så kan ett yrkesprogram vara ett bra val. och vi får inte glömma bort att länet är ett industrilän, säger Tomas Cederwall.