Aneby har under hösten till stor del varit ett mörklagt samhälle. Det beror på trasiga gatlampor. De har gått sönder bara några efter det att kommunen bytte ut en stor del av belysningen, även utanför tätorten.

Det huvudsakliga syftet var att komma bort från kvicksilvret och det satsades på ledlampor. Investeringen kostade cirka fyra miljoner kronor.

Enligt Lars Skeppås, teknisk chef i kommunen, har bytet av belysning gett stor effekt i energibesparing.

För drygt ett år sedan gick dock ett 100-tal av de nya lamporna sönder. När de byttes ut gick det på garantin. Under hösten 2018 upptäcktes ännu fler trasiga lampor och det blev riktigt mörkt på många ställen i samhället.

För kommunen har det, enligt Lars Skeppås, inneburit hårt arbete att lösa problemet. Han har vittnat om hårda förhandlingar med framför allt leverantören, som hävdat att det är åska som fått belysningen att gå sönder och att garantin då inte skulle gälla.

Till slut nåddes en uppgörelse, som innebär att Aneby kommun får köpa utbytesdelar till lamporna av leverantörerna. Självkostnadspriset för det är närmare 100 000 kronor för 450 lampor, som nu är försedda med åskljus och förhoppningsvis ska hålla ett tag.

– Vi har tagit till några extra för att ha lampor på lager om fler går sönder, Lars Skeppås.

Annons

Ett stort problem har varit att det tagit så lång tid att få utbytesdelarna från leverantören. Ett 40-tal av de trasiga lamporna ersattes före jul. På torsdag påbörjas arbetet med att byta ut ytterligare 40 lampor, där behoven är som störst.

– När vi väl har fått delarna går arbetet rätt snabbt.

Nästa leverans är planerad till mitten av februari, då resten av de trasiga lamporna, ett 100-tal, ska bytas ut.