— Tyvärr så tjänar kvinnor idag fortfarande mindre än männen. Därför är det viktigt att du som kvinna tar eget ansvar. Lär dig själv om din pension, säger Carina Remnemark som är specialist på privatekonomi på Nordea och verkligen försöker pränta in vikten av detta.

— Vi lever allt längre. Om vi lever tills vi blir 100 år så har vi bara levt två tredjedelar av våra liv när vi går i pension, säger Carina Remnemark.

Då kanske vissa av oss redan tagit ut alla pensionspengar vid 70 års ålder.

— Det läggs mycket fokus på att planera inför pension innan 65 års ålder, vi tänker inte lika mycket på att pengarna ska räcka länge.

Hon uppmanar var och en att boka tid hos sin bank för att gå igenom den personliga ekonomin och se om det finns möjlighet till privat sparande till pensionen och i så fall hur mycket.

— Boka en tid hos din bank. Läs innehållet i det orangefärgade kuvertet. Kolla med din arbetsplats så att de har avtalspension, säger hon.

De flesta företag har avtalspension vilket innebär att din arbetsgivare sätter av pengar till din pension. Men om så inte är fallet räknar arbetsgivaren med att du själv gör det.

Annons

Mycket har hänt på området sedan vi hade enbart Allmän folkpension (ATP) där snittlönen från de 15 bästa åren i 30 års yrkesliv räknades ihop i pensionsgrundande inkomst. 1990 förändrades systemet så att snittinkomsten genom hela livet räknades med vilket teoretiskt innebär en försämring. Å andra sidan infördes PPM-systemet.

Men dessa båda tillsammans innebär att om du tjänar runt 30 000 i månaden och går i pension vid 65 års ålder, så får man bara ut 60 till 65 procent av det man tjänat tidigare. Det innebär ett rejält glapp om man vill ha samma levnadsstandard som idag.

— Därför är det så viktigt att ta ansvar för sitt pensionssparande, säger hon.

Ännu en aspekt är hur mycket pengar det finns i potten den dag du blir pensionär. Det är dem som jobbar idag som betalar till dagens pensionärer. På 60-talet hade fyra jobb per pensionär, vilket innebar att fyra yrkesverksamma personer fyllde på pensionskassan. På 2000-talet har den fördelningen halverats och blickar vi framåt i tiden så kommer än färre människor arbeta och bidra med pengar till pensionskassan.

— Just därför att vi lever längre, säger Carina Remnemark. Andelen pensionärer blir större i förhållande till de yrkesverksamma.

Hon tycker att det blivit lite snett fokus med debatten om höga förvaltningsavgifter för PPM-fonderna. De utgör ju bara en bråkdel av pengarna och genom att välja generationsfonder kan man pressa avgifterna rejält.

— Men visst skulle man kunna banta ner antalet fonder att välja mellan, tycker hon.

Carina Remnemark påpekar också att det är viktigt att kontrollera om arbetsgivaren har avtalspension för sina anställda.

— Arbetsgivaren kan hänvisa till att du får en högre lön istället, men det förutsätter att du tar pengar från lönen och själv pensionssparar. Det är inte alla som gör det.