Vid klubbstugan i Örsbäcken samlas idrottslärare från Tranås, Eksjö, Nässjö och Värnamo för att lära mer om kartor och om hur man undervisar i orientering. Ove Lernå och Anita Wehlin håller i Svenska Orienteringsförbundets heldagskurs och delar ut praktiska uppgifter och tips.

Orienteringskunskap har en central plats i grundskolans idrott.

– Det står ju i kursplanen att man ska lära sig orientera och kunna hitta och ta sig fram. Det är en av sakerna man måste göra, det står ingenting om att spela fotboll, säger Ove Lernå.

Obligatoriska delmoment

Orientering är tillsammans med simning, dans och gymnastik obligatoriska delmoment i grundskolans idrott.

De deltagande lärarna är alla överens om orienteringens betydelse för unga elever.

– Kan man lära sig orientera kan man känna sig trygg med vilken karta som helst.

Det är inte alltid undervisningen har fungerat på ett bra sätt. Orienteringsförbundets projekt ska ge lärarna rätt pedagogiska underlag i framtiden.

– Vi är nog många som har erfarenhet av misslyckad orientering i skolan, när man bara skickar ut eleverna utan någon undervisning. Det är ju ingen pedagogik. Det måste vara ett möte med eleven som kan lära sig steg för steg, säger Anita Wehlin.

Stor trygghet

Att lära sig orientera är en väg för att läsa och förstå alla sorters kartor. Det innebär en stor trygghet när man ska klara sig på egen hand, till exempel i en främmande stad, menar Anita Wehlin.

Annons

– Min mission är att alla ska våga vara tågluffare.