Eksjö tingsrätt dömer den 49-årige lastbilschauffören för grovt vållande till kroppsskada, grovt rattfylleri, grov vårdslöshet i trafik och obehörigt avvikande från olycksplats. Han ska också betala 30 000 kronor i skadestånd till föraren i personbilen som han kolliderade med, dels för självrisken men också för kränkning.

Den kraftigt berusade lastbilschauffören vållade föraren i den mötande personbilen så stora skador att det fanns risk för mannens liv, konstaterar tingsrätten. Bara tillfälligheter gjorde att den drabbades skador inte blev värre.

Tingsrätten anser att det inte finns något alternativ till fängelse för lastbilschauffören. Hans vårdslöshet och medvetna risktagande gränsar till uppsåtligt agerande genom att han varit likgiltig inför följderna, heter det i domen.

Kom på tvären

Vid 22.30-tiden den 22 oktober mötte en bilförare på väg söderut på riksväg 31 en lastbil som kom på tvären emot honom strax söder om Korsberga.

Lastbilens släp gick emot vägräcket på bilförarens väghalva och han hade ingenstans att ta vägen. Bilföraren insåg att kollisionen var oundviklig, bromsade och körde in i vägräcket. För att rädda sig så gott det gick kastade han framkroppen så långt mot passagerarsidan som han bara kunde.

Efter kollisionen tog sig bilföraren ur bilen. Han såg då lastbilen försvinna norrut. Chauffören hade inte stannat.

Annons

Samtidigt såg bilföraren att det låg flera betongblock på vägen runt honom. De hade fallit av lastbilen i samband med kollisionen.

Polis larmades och hittade en halvtimma efter olyckan lastbilen vid en parkeringsplats intill Bäckseda. I lastbilen satt chauffören och såg ut att sova.

Blir inte trodd

Blodprovet visade att alkoholhalten i chaufförens blod uppgått till minst 1,47 promille under körningen.

Själv påstod mannen att han druckit allt efter att han parkerat. Detta är omöjligt enligt Rättsmedicinalverket och tingsrätten dömer därför mannen för grovt rattfylleri.

Chauffören hade tidigare på kvällen kommit med den 24 ton tunga lastbilen från Polen till Karlskrona och hade så pass alkoholpåverkad hunnit köra 15 mil på svenska vägar, noterar tingsrätten.

Rattonykterheten tillsammans med att lasten var dåligt förankrad och att betongblock lämnades kvar på vägen, gör att 49-åringen döms för grov vårdslöshet i trafik. Han har inte bara varit grovt oaktsam utan också uppenbart likgiltig för andra människors liv, heter det.

”Unikt rättsfall”

Tingsrätten dömer även chauffören för grovt vållande till kroppsskada trots att bilförarens skador var förhållandevis lindriga. Även här vägs lastbilsförarens onykterhet in.

Ovanpå detta läggs smitningen. 49-åringen avvek trots att han inte visste om personen han krockat med levde eller var död.

Åklagaren yrkade på i vart fall fyra månaders fängelse för 49-åringen under rättegången. Men tingsrätten anser att detta vållandebrott är ett unikt rättsfall och går betydligt längre. Straffet läggs på en så hög nivå som ett års fängelse.