"Vi är på gång nu. Vill du vara med?"

Orden kommer från trubadurerna som värmer upp åhörarna inför tisdagens möte som samlade närmare 200 medlemmar från Jönköpings län.

Kvällens dragplåster, partiledaren Jimmie Åkesson, kliver upp på scenen och konstaterar två saker: att lokalen rymmer långt fler personer än vad den borde och att det är varmt. Det blir lätt så när medlemsantalet ökar.

Det mesta han säger river ner applåder och skrattsalvor. Extra muntert blir det när han gör sig lustig över övriga riksdagspartiers partiledare, men de starkaste applåderna belönas han med för sina uttalanden om hur otryggt Sverige har blivit och att den svenska kulturen är hotad.

Det är ett helt vanligt medlemsmöte under Jimmie Åkessons förvalsturné. Från norra Norrland kryssar han sig ner genom landet med uppgiften att peppa igång de egna leden.

Mycket är upprepningar från de senaste veckornas intervjuer och utfrågningar i medier, och även från talet under helgens valkonferens. Det är migration, kriminalitet, sammanhållning och sjukvård. Och så lite om föregångslandet Danmark.

Annons

Retoriken är välbekant, med ett undantag: skadeglädjen. Det är faktiskt förbluffande muntert med tanke på det allvarliga skick som Sverige enligt SD befinner sig i, men den fyller sin funktion när valarbetarna ska motiveras inför de kommande, viktiga, månaderna. Sverigedemokraternas utmaning fram till den 9 september blir att tvätta bort stämpeln som ett högerextremt parti som ingen vill samarbeta med. Hjälp på traven kommer lite oväntat från före detta sverigedemokrater.

Det har stormat inom partiet, inte minst den senaste veckan. Fram till i lördags var det oklart om partiledningen skulle lyckas få igenom sitt förslag till riksdagslista, som innebar en petning av obekväma medlemmar. En av dessa, Kent Ekeroth, mest känd från järnrörsskandalen, fanns med på den alternativa lista som röstades ner till förmån för partiledningens förslag. Nu blir det Ungern nästa för Ekeroth.

Desto mer aktiv är Gustav Kasselstrand, tidigare ordförande för ungdomsförbundet SDU. Han arbetar just nu med att värva missnöjda SD-politiker till det nystartade partiet Alternativ för Sverige. Enligt Kasselstrand, som uteslöts ur partiet för två år sedan, är flera avhopp att vänta under våren.

Kasselstrands hämnd må vara ljuv, men Åkesson verkar närmast nöjd över utvecklingen. Han kallar avhopparna "bittra och sura" personer som har tvingats inse att de inte har en politisk karriär inom Sverigedemokraterna framför sig.

Och faktum är att det lär gynna SD. Med ett utbrytarparti ännu längre ut på den högerextrema kanten framstår SD som ett milt mellanmjölksalternativ i jämförelse. Åkessons vad-var-det-jag-sade-framtoning skapar sammanhållning hos de redan frälsta, och med Youtubefilmer ska potentiella väljare övertygas genom budskapet att landet är hotat och att det mesta i Sverige håller på att falla sönder.

Partiets valstrateger vet vad de gör. En färsk undersökning visar att SD är duktigast av alla partier att använda sociala medier. Deras sympatisörer är dessutom pigga på att gilla och dela inlägg.

Konkurrenterna i riksdagen har en lång väg att gå. Trots två mandatperioders forskning har inget motgift mot rädsla och hat ännu tagits fram. Det blir därmed en balansgång mellan att ta människors oro på allvar och att inte falla i fällan att allt är elände.

"Vi är på gång nu" sjunger trubaduren på SD:s scen.

Vi hör det, men de flesta vill faktiskt inte vara med er.