Det var den 24 september som en av tjuvarna upptäcktes. I samband med inbrottet i en bil kom mannen åt signalhornet och väckte bilägaren. Denne tittade ut genom bostadsfönstret och såg fyra personer springa från platsen. Polis tillkallades och en stund senare kunde bilen stoppas.

Annons

I den satt fyra unga män från Litauen. Då berättade att de kom från Oslo och var på väg norrut. I polisförhören har de senare sagt att de hyrt en stuga utanför Kisa. Här var en av dem för att träffa en tjej som han varken visste var hon bodde eller arbetade. De andra berättade att de besökte Sverige för att handla och fiska. Någon fiskeutrustning hade de dock inte med sig.

Däremot hittade polisen vid husrannsakan i stugan svenska registreringsskyltar och verktyg som är typiska för bilinbrott. Männen använde sig av en hyrbil och tack vare GPS-sändaren i den kunde polisen knyta gänget till de fyra platser där inbrott gjorts i BMW-bilar.

Männen har i polisförhören nekat till brott men under domstolsförhandlingarna erkände en av dem samtliga brott. Polisen har också kunnat binda DNA från en av brottslingarna till ett par handskar som fanns vid stöldgodset som männen försökte göra sig av med när de upptäckts.

Samtliga fyra män som är födda mellan 1992 och 1995. Enligt domen är det uppenbart att männens vistelse i Sverige enbart gick ut på att begå brott. Männen planerade stölderna genom att välja ut bilar som saknat larm. Männens tillvägagångssätt är systematiskt och organiserat. Ingen av dem har jobb i Litauen och det är uppenbart att det inte fanns något annat sätt att finansiera resan än genom brott.

Samtliga fyra döms till ett år och två månaders fängelse samt utvisning.