Äntligen ser vi ut att kunna få en ”riktig” jul, med vintriga landskap som perfekt inramning. Det är inget vi är bortskämda med på senare år i Sverige, men samtidigt ställer ju den där snön till med bekymmer när det kommer till framkomlighet. För entreprenören AB Gilbert Gustafssons, som sköter det lokala snöröjandet, har det varit en hektisk vecka.

— Det har varit intensivt. Vi hinner med det vi ska, men sen har det börjat snöa igen och då får man börja om. Sen har snön varit ganska jobbig, tung och blöt och sedan frusit till igen så att vi fått skrapa is från vägbanorna, berättar Robin Gustafsson, arbetsledare för snöröjningen vid Gilbert Gustafssons.

Svårt i början

Totalt har man bara den senaste veckan hunnit med tre kompletta röjningar av gatorna i Eksjö, utöver gång- och cykelvägar.

Annons

— Och det är lika mycket som vi gjorde på hela förra vintern. Det är rätt mycket snö för att vara så här tidigt, men samtidigt vill man heller inte göra för mycket eftersom det är skattepengar man har att göra med.

En svårighet i början av säsongen är att det inte finns några vallar, vilket medför att mycket av snön som plogas hamnar på trottoarerna. De senaste dagarna har man ändå ägnat åt att forsla bort mycket av den snö som samlats.

— Man vet aldrig vad man får för vinter, och vi vill inte hamna i samma läge som vintern 2010/2011 då vi var för sent ute och flera gator blev igenproppade, förklarar Robin Gustafsson.

Regler att följa

Som vägledning har entreprenören ändå vissa kriterier och prioriteringar att rätta sig efter. Snöröjning av gång- och cykelväg ska starta när det ligger tre centimeter snö på backen, eller åtta centimeter om det fortfarande snöar. På gatorna är det fem respektive tio centimeter som gäller. Gatorna är också uppdelade i prioritering där de som har prioritet ett ska vara klara inom fyra timmar, grupp två inom åtta timmar och grupp tre inom 24 timmar.

— Sen finns det förstås väldigt mycket åsikter om snöröjning också. Man är välkommen att höra av sig till framförallt Eksjö Energi om man tycker att vi har missat så får vi göra en bedömning.