På torsdagseftermiddagen var Anne-Louise Johansson och handlade i en mataffär i Tranås med sin son. Väl ute på parkeringen hör hon ett barn skrika.

Fakta: Så varmt kan det bli

Tid Temp ute Väder Temp i bilen


8.30 14°C Skugga 19°C


9.30 18°C Skugga 38°C


10.30 20..

Fakta: Så varmt kan det bli

Tid Temp ute Väder Temp i bilen


8.30 14°C Skugga 19°C


9.30 18°C Skugga 38°C


10.30 20°C Blandat 47°C


11.15 20°C Sol 58°C


12.00 22°C Sol 62°C 


13.30 23°C Sol 85°C

Källa: Svenska Kennelklubben

— Jag brukar stanna kvar och ha lite extra koll när jag ser hundar lämnas i bilar, men de har haft bättre ventilation. Det här var ett litet barn på 1-2 år som lämnats med en ruta neddragen endast ett par eller tre centimeter. Det var ungefär 24 grader i skuggan.

Anne-Louise berättar hur hon började prata med barnet som tystnade och tittade upp på henne.

— Det tog flera minuter för mig att lokalisera bilen, sedan vet jag ju inte hur länge barnet suttit där innan dess. Jag kände på dörren, men den var låst.

Annons

— Jag försökte påkalla uppmärksamhet av andra som lämnade butiken, man blir ju stirrig när det gäller ett barn.

”Så märkligt”

På väg in till butiken igen, för att leta efter föraren, kommer en kvinna ut till bilen. Anne-Louise konfronterar henne och framhåller att man inte ska lämna barn i bilen i en sådan värme.

— Hon betedde sig så märkligt. Öppnade dörren till barnet och gav sig på mig och sa att jag hade skrämt barnet så att denne börjat gråta. Enligt kvinnan sov barnet, varför hon lämnat hen i bilen. Hon sa att det är okej i fem minuter.

— Min son sa att han kan slå in rutan, men det tyckte jag skulle vara lite väl drastiskt. Men jag hade inte låtit det vänta. Hade hon inte kommit så hade jag gått in och skrikit i butiken och ropat i deras högtalare. Jag hade inte lämnat barnet utan tillsyn.

Ska anmäla

Nu ska Anne-Louise polisanmäla händelsen, efter att ha noterat förarens registreringsnummer.

— Om inte annat kanske polisen kan ringa kvinnan och berätta om riskerna. Jag blev så arg på hennes beteende.