Hon hade en rejäl kalufs redan när hon föddes för snart sex år sedan, Liv Carsäter. Allt eftersom hon växte, gjorde håret detsamma - och det i rasande takt. Till slut nådde det nästan ända ner till rumpan.

Mamma Mari har fått nöja sig med att toppa det då och då och i bästa fall sätta upp det. Helst av allt har Liv velat ha det utsläppt. Det är finast så, menar hon.

Även om tovorna varit många och inte alls särskilt lätta att reda ut varje morgon, har hon absolut inte velat klippa av det. Blankt nej har det blivit till mammas desperat lirkande försök.

Cancersjuka barn

Men nu, vid matbordet i familjens vardagsrum, sitter hon där med en pageklippt frisyr. I ena handen har hon bullen som hon bakat tillsammans med mormor, med den andra tar hon ett fast grepp om sin numer korta kalufs, fyrar av ett finurligt leende – och drar.

— Hur tappar man håret egentligen, hur lossnar det?

Hela hösten har de pratat mycket om just det. Om barn som blir sjuka i cancer och som tappar sitt hår till följd av de starka medicinerna.

Annons

Profilen: Liv Carsäter

Ålder: Fyller sex år i april.

Bor: Taberg

Familj: Mamma Mari, pappa Stefan, storebror ..

Profilen: Liv Carsäter

Ålder: Fyller sex år i april.

Bor: Taberg

Familj: Mamma Mari, pappa Stefan, storebror Noel och småsyskonen, tillika tvillingarna, Amelie och Elton.

Intressen: Måla, baka, leka med kompisar.

Lyssnar på: Filmmusiken i Frost.

Tittar på: Allt med prinsessor.

Favoritmat: Farmors biff och potatis med sås och sylt.

Det ska jag bli när jag blir stor: Bagare.

Det började med att Mari och hennes man Stefan läste ett reportage om en liten kille som sparat ut sitt hår enbart för att kunna klippa av det och donera det till Barncancerfonden.

— Vi berättade om det för Liv och frågade om hon kunde tänka sig att låta sitt hår bli till en peruk till ett sjukt barn och det ville hon, säger Mari.

Mari kontaktade Barncancerfonden, som tacksamt tar emot den här typen av donationer, och hänvisades vidare till Smink- och Perukmakarn i Stockholm, som de samarbetar med.

— De ville helst ha testar som är längre än 29 centimeter, eftersom de oftast får in kortare. Och testarna från Liv blev mellan 30 och 35 centimeter.

”Behöver inte borsta”

Vid lucia på förskolan ville Liv ha kvar sin långa frisyr, så familjen bestämde sig för att vänta till efter jul och nyår. Till slut hos frisören för två veckor sedan var både mor och dotter nervösa. Håret sattes upp i fem tofsar innan hon skred till verket.

— Liv sa ingenting under hela tiden, hon var väldigt dämpad, så jag trodde att hon hade ångrat sig. Men när väl den sista längden var avklippt var det som att spänningen släppte och hon började babbla på som vanligt igen.

Tofsarna ska nu skickas i ett kuvert till Smink- och Perukmakarn. Det finns ingen garanti för att håret som doneras går till just ett barn - men helt klart är att det kommer någon som behöver det till del.

Och Liv är nöjd - både med sin insats och med sin nya frisyr.

— Nu behöver jag nästan inte borsta det alls, det sa frisören!

Tror du att du kommer spara ut till långt hår igen?

— Jag vill nog ha så långt hår igen, en liten stund. Och sen kort igen.

LÄS MER: 10-åring skänker sitt hår

Fakta: Donera hår

Cancersjuka barn och även vuxna, samt andra som behöver använda peruk under sjukdomstid, f..

Fakta: Donera hår

Cancersjuka barn och även vuxna, samt andra som behöver använda peruk under sjukdomstid, får ekonomiskt bidrag att köpa peruk via landstinget.

När en perukmakare tillverkar peruker tar de ut en kostnad för tillverkning samt stommen. Om håret däremot är donerat, alltså skänkt av en privatperson så dras denna kostnad av, vilket innebär att peruken kostar något mindre.

Det går inte att garantera att ditt hår skänks till en peruk för just ett cancersjukt barn. Men det är oerhört tacksamt att få en peruk oavsett om man är barn eller vuxen och vilken sjukdom man än drabbats av.

Barncancerfonden samarbetar med Smink- och Perukmakarn i Stockholm.

Håret som skänks ska vara tvättat innan det klipps av och helst obehandlat och ofärgat.

Håret ska vara cirka 30 centimeter långt och gärna flätas i minst fem olika flätor innan det klipps av.

Källa: Barncancerfonden