Inför ett stort pressuppbåd berättade Linda Schön och kriminalinspektör Maria Blomkvist om den omfattande utredningen.

Enligt Linda Schön visar utredningen att de båda pojkarna slagit och sparkat ”Gica” under lång tid både med händerna och med olika föremål som exempelvis livboj, skylt och en vägkon. Även efter att ”Gica” fallit omkull har den det grova våldet fortsatt. Också när han låg orörlig på marken har sparkarna mot huvudet, kroppen och halsen fortsatt. ”Gicas” hade flera sårskador och revbensfrakturer samt blödningar i ögonen och en stor blödning i bukhålan. Utredningen visar att dödsorsaken var inre förblödning.

Linda Schön beskrev också att pojkarna ofredat ”Gica” genom att kasta stenar, urin och en livboj mot ”Gica”.

Det hänsynslösa våldet har filmats och spridits vidare till andra personer.

Linda Shcön bekräftade också att ”Gica” trakasserats under en längre tid bland annat genom att ha kallats för nedsättande saker. Men det det är inte något som utretts i samband med mordutredningen.

I andra hand yrkar Linda Schön på att 16-åringen döms för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Tidigare har det förekommit uppgifter om att fler ungdomar ska ha medverkat eller sett det misstänka mordet. Men Linda Schön är tydlig med att de ungdomarna som är misstänkta för andra brott i samband med händelsen inte var kvar på platsen när ”Gica” misshandlades till döds. Linda Schön berättade att utredningen mot de andra minderåriga, som misstänkts för mindre brott i samband med händelsen är avslutade.

Annons

Oklart motiv

Motivet till mordet har inte kunnat klarläggas, enligt Linda Schön. Hon berättade att de undersökt om det kan finnas hatbrottsmotiv bakom våldet, men att de inte hittat några belägg för det.

– Vi har inte fått klarhet i varför detta har hänt, men det finns ingenting i utredningen som talar för ett hatbrottsmotiv, men vi vet inte.

Läser du i appen? Se livebilder och livechatt här.

Bevistalan

14-åringen är inte straffmyndig, men efter en begäran av socialtjänsten har chefsåklagare Klas Lorefors beslutat att skuldfrågan ska prövas av domstolen i en så kallad bevistalan. En bevistalan innebär att tingsrätten prövar om 14-åringen har begått brottet eller ej som vid en vanlig rättegång. Om han anses skyldig kommer det dock inte utdömas något straff

– Om det finns tillräckliga skäl så kan det vara viktigt att få skuldfrågan prövad även om någon inte kan straffas, säger Linda Schön.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Polisan har fått in en stor mängd tips från allmänheten.

– Vi är jättetacksamma för alla som har hört av sig, det har varit oerhört värdefullt för utredningen och är det så att man har ytterligare information eller filmer så tar vi tacksam emot dem, sa Linda Schön.

Den misstänkte 16-åringens advokat Anders Tolke meddelar att hans klient förnekar gärningarna som han åtalas för.

– Han förnekar båda misstanken om mord och åklagarens yrkande i andra hand, (synnerligen grov misshandel och vållande till annan död). I övrigt har jag inga kommentarer till åtalet innan rättegången, säger Anders Tolke.

Rättegången inleds den 28 november i Jönköpings tingsrätt.

Bevistalan

Bevistalan

Enligt svensk lagstiftning kan barn som är under 15 år och begår brott inte ..

Bevistalan

Bevistalan

Enligt svensk lagstiftning kan barn som är under 15 år och begår brott inte dömas till straff. Utredningar mot barn under 15 år görs enligt lagen med särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare. När utredningen är klar kan sociala myndigheter fatta beslut om åtgärder, till exempel olika stöd- och vårdinsatser. En domstol kan dock pröva skuldfrågan genom en så kallad bevistalan när det rör sig om mycket allvarliga brott som exempelvis mord eller grov våldtäkt. En bevistalan får bara ske om det begärs av socialnämnden, Socialstyrelsen eller barnets vårdnadshavare. Om bevistalan begärs får åklagaren väcka sådan om det krävs ur allmän synpunkt. I den bedömningen ska åklagaren bland annat värdera om bevisningen hade varit tillräcklig för ett motsvarande åtal mot en straffmyndig person. Vid bevistalan tar tingsrätten ställning till om barnet har begått brottet eller inte, men någon påföljd utdöms inte.

Källa: Åklagarmyndigheten

Relaterat: Beslut om åtal mot 16-åringen kommer på måndag
Relaterat: Utredningen om Huskvarnamordet går in i sitt slutskede
Relaterat: Mordmisstänkte 16-åringens advokat anmäler Jönköpings kommun
Relaterat: ”Gicas” tidigare livskamrat kräver att sanningen kommer fram: "Han förtjänade inte att dö så här"
Relaterat: Mordet på ’Gica’: Skolan hade slagit larm om 16-åringen
Relaterat: Mordet på Gica: Därför släpps 16-åringen från häktet
Relaterat: Områdespolisen efter mordet: "Inget pekar på att det ska hända något nytt"