Vetlandabon häktades på sannolika skäl misstänkt för mord, försök till mord och olaga hot. Sannolika skäl innebär att mannen är misstänkt på den högre misstankegraden.

Vad sa din klient efter häktningsbeslutet?

– Han tog beslutet med fattning, säger advokat Uno Karlsson.

– Det var ju ingen överraskning, egentligen. Med tanke på hans inställning så var det inget konstigt med att han häktades, fortsätter advokaten.

Förklarade hur han gjorde

Häktningsförhandlingen hölls bakom stängda dörrar, vilket innebär att merparten av förhandlingen inte var öppen för media och allmänheten. Enligt mannens advokat ska han och hans klient under förhandlingen ha hänvisat till det tidigare polisförhöret som hållits med mannen.

– Han har beskrivit hur han har gått till väga, sen vad det innebär råder det förundersökningssekretess på, säger Karlsson som därmed inte kan berätta några detaljer om sin klients inställning eller vad som ska ha skett på brottsplatsen.

Den misstänkte Vetlandabon fördes efter förhandlingen till häktet i Jönköping. Mannen ålades restriktioner, han fick alltså beslut om saker som han inte får göra i häktet.

Annons

Åtal ska vara väckt senast den 9 mars. Vice chefsåklagare Pernilla Törsleff hade begärt att få väcka åtal först om fyra veckor, men tingsrätten beslutade alltså att åtalet ska vara väckt om två veckor. Eksjö tingsrätt förklarade att rätten förstod att det är tight om tid, men att den ansåg att bland annat restriktionsfrågan bör omprövas på nytt om ett par veckor. Därmed kan det bli aktuellt med en omhäktningsförhandling om polisutredningen inte är klar den 9 mars.

Enligt advokat Uno Karlsson kommer nu fler förhör att hållas med hans klient samt med personer som kan ha sett och hört något som kan vara av vikt för utredningen. Polisen inväntar även svar från olika håll, bland annat obduktionsrapporten samt den tekniska undersökningen.

Kvinnan var redan död

Kvinnan var redan död när polis och ambulans kom till hennes lägenhet i Vetlanda natten till i tisdagen denna vecka. En anhörig till kvinnan, kvinnans syster, var skadad och fördes till sjukhus.

Den nu häktade mannen bor i samma fastighet som kvinnan som dödades. Enligt tidigare uppgifter till tidningen, från bland annat polis och åklagare, ska det ha förekommit ett bråk mellan mannen och den nu avlidna kvinnan.

Polis och åklagare har tidigare bekräftat att det förekommit någon form av tillhygge vid bråket i kvinnans lägenhet. Det är dock oklart vad det rör sig om för tillhygge.

Misstanken kring det olaga hotet kunde den misstänkte Vetlandabon varken erkänna eller förneka under häktningsförhandlingen, eftersom han inte har någon klar minnesbild av just det momentet.

Den nu misstänkte mannen är inte tidigare dömd för brott i Sverige.

Tidningen sände live i samband med häktningsförhandlingen i Eksjö tingsrätt. Nu kan du se reprisen på vetlandaposten.se.