På tisdag kommer LO att ha ett tält på torget i Nässjö. Syftet är att informera om de rättigheter och skyldigheter som kommer med att ha ett sommarjobb. Men de är inte bara i stan för att informera. En grupp går också runt och kontrollerar arbetsplatser. De vill se till att alla sommarjobbare har det bra på jobbet.

–De flesta har det bra, men tyvärr finns det de som far illa. Vi försöker hitta sommarjobbarna som har det jobbigt och såklart hjälpa till, kommenterar Madelene Kohut, Ungsekreterare för LO-distriktet Småland/Blekinge.

–Många unga tänker inte på hur de behandlas, eller vet inte vad de ska göra åt det. Någon kanske inte får jobba sitt schemalagda pass i glasskiosken för att det regnar. En annan står enskilt och jobbar med kassaansvar och rånrisk. Vi vill finnas där som stöd och rådgivning, fortsätter hon.

Det handlar om att få en uppfattning över hur dem har det. Anställningsbevis är ett exempel på vad LO undersöker.

Under dagen försöker LO leta rätt på så många sommarjobbare som möjligt, på så många olika arbetsplatser som möjligt.

–Vi försöker såklart nå alla, men i vissa fall är det svårare att söka upp sommarjobbarna, industrianställda är till exempel svårbesökta då säkerhetsfrågor behöver tas hänsyn till, menar Kohut.