– Det är inget annat än hjälteinsatser, säger Stefan Löfven (S) på en presskonferens i Ljusdal på torsdagen med anledning av alla aktörer som deltar i släckningsinsatserna, rapporterar TT.

Dalarna och Jämtland är särskilt drabbade av skogsbränderna och hjälp från alla håll och kanter i Sverige har satts in för att bekämpa den eskalerande utvecklingen i skogarna. Stefan Löfven sa också, enligt TT, att regeringen är beredda att göra allt i sin makt för att skjuta till mer resurser.

Extremtorkan över hela Sverige har gjort att det leder till ett katastrofläge. Enligt SOS Alarms sammanställning på eftermiddagen hanterades totalt 40 terrängbränder i Sverige. Hittills i juli månad har det varit tre gånger så mycket bränder jämfört med samma tid förra året. Totalt har 13 VMA, viktigt meddelande till allmänheten, utfärdats på grund av bränderna, vilket också är ett rekord.

En sammanställning gjord av Skogsstyrelsens visar också att svensk skog för 600 miljoner kronor har gått upp i rök på grund av bränderna, rapporterar TT.

Samtidigt har frågan väckts varför Sverige inte har tillräcklig beredskap från luften för att bekämpa skogsbränderna. Helikoptrar från Norge och ytterligare vattenbombflygplan från Italien och Frankrike har satts in.

Enligt justitieminister Morgan Johansson (S) har frågan utretts flera gånger och varje gång har man kommit fram till att det är en resurs som skulle användas väldigt sällan under längre perioder, säger han till TT.

Annons

Enligt honom skulle det inte vara kostnadseffektivt att köpa in.

– Frankrike och Italien är specialister på att flyga sina flygplan så att man når maximal effekt. Den kompetensen får de genom att de jobbar väldigt mycket med den typen av brandbekämpning, säger Johansson till TT.

– Jag vill ha en särskild utvärdering efter denna insats. Flygunderstöd är en viktig del av det.