Drygt 40 procent av centerpartisterna i Jönköpings län röstade i den interna medlemsomröstningen inför riksdagsvalet 2018. Det är en ökning med hela 25 procent jämfört med förra gången, inför valet 2014.

Annie Lööf vill återigen gärna stå på riksdagslistan i sitt gamla hemlän och uppenbarligen är intresset ömsesidigt. Annie Lööf fick nästan dubbelt så många medlemsröster som kandidaten på andra plats.

Mycket jämnt

Annons

Bland de tre närmast efter var konkurrensen betydligt hårdare. Tvåan Anne-Marie Nilsson, kommunstyrelsens ordförande i Jönköpings kommun, stod på tredje plats på riksdagslistan förra valet. I årets medlemsomröstning tog Jönsson andraplatsen med knapp marginal före LRF:s tidigare riksordförande Helena Jonsson, Tranås, som för första gången kandiderar till riksdagen.

Göran Lindell, Vetlanda, kom på fjärde plats i medlemsomröstningen. Under Annie Lööfs statsrådstid ersatte Lindell henne i riksdagen.

Snart klart

Centerpartiets medlemsomröstning är rådgivande för den nomineringskommitté som för närvarande arbetar med att ta fram ett förslag till partiets riksdagsvalsedel för länet.

På nomineringsstämman i Jönköping den 1 december tar Centerpartiet i Jönköpings län det slutgiltiga beslutet om hur riksdagsvalsedeln ska se ut.