Kvalitén på de nya friidrottsbanorna är inte bra nog. Som vi berättat tidigare skulle banorna ha godkänts vid en besiktning den 15 maj men fler prover behövdes tas på grund av ojämna resultat på banornas hårdhet. Nu kan man konstatera att det finns så pass stora skillnader på banorna att de kan behöva göras om.

— Det är bekymmersamt, i värsta fall kan det innebära att vi måste göra om hela underlaget. Vi tittar på om vi ska godkänna banorna eller behöver gå in i en konflikt med entreprenören. Banorna ligger inte inom de gränsvärden som de ska för att klassas som en anläggning för barn- och ungdomsträning, säger Frank Isaksson, tillförordnad kultur- och fritidschef i Sävsjö.

Relaterat: Ellen krossade banrekordet

Att gå in i en konflikt är dock ingenting som man vill göra men den nya anläggningen har kostat 5,5 miljoner kronor och mätningarna visar på ganska stora skillnader. Både på de olika banorna och vart på banan man är.

Banorna skiljer sig från punkt till punkt och det är därför osäkert om de kan användas vid tävlingar.
Foto: JANNE WRANGBERTH

— Det skiljer sig ganska markant från punkt till punkt. På det stora hela ligger det bara någon procent ifrån de gränsvärden den ska ligga men den ojämna kvalitén gör det osäkert om banan verkligen kan användas till vad den är tänkt. Jag tror inte att det är någon skaderisk att använda banorna men vi vill veta var idrottsklubbarna ställer sig till det här nu så får vi se hur vi agerar, säger Frank Isaksson.

Annons

Relaterat: Efter flygstrulet - Vrigstadtjejen slog nytt rekord

Sävsjöspelen var planerad som den första friidrottstävlingen i Sävsjö på närmare 60 år, nu skjuts alltså tävlingen fram och Vidar Hellsaeus på IFK Sävsjös friidrottssektion säger att invigningen istället kommer att bli den nionde september när det är final i UDM för lag.

— Vi fick frågan från förbundet att ha den här på de nya banorna så vi hoppas att man från kommunens och entreprenörens sida kan komma överens om hur man ska lösa det här på bästa sätt nu. Vi hoppas på att man hittar en bra lösning och det känns som att det går att göra det.

Relaterat: Se 298 bilder från Eksjö Stadslopp

Ni har börjat träna på banorna nu, hur känns det?

— De ser fantastiskt fina ut och det känns helt fantastiskt att börja träna på dem. Man märker på barnen att de tycker att det är jättehärligt. Sedan är det vissa belastningsbrister på sina håll men på det stora hela ser det bra ut och det gör väldigt stor skillnad för oss.