LRF:s kommungrupp har kallat lantbrukare till krismöte på onsdagskväll i Nye missionshus. Under kvällen kommer representanter från LRF:s regionförbund och produktionsrådgivarna Växa, informera om utfodring; vad som rekommenderas, vilka regler som gäller, hur man ställer sig till import.

– För oss i kommungruppen känns det viktigt att anordna ett möte för medlemmarna där de kan få mer information om utfodring. Till följd av torkan befinner sig lantbrukare i en utsatt situation som är psykiskt påfrestande. Syftet med krismötet är inte bara att lära sig hur man ska hantera torkan, utan också att skapa ett kontaktnät för våra medlemmar och ge dem möjlighet att prata ut, förklarar Tomas Gunnarsson som sitter med i LRF:s kommungrupp.

Relaterat: Bönder har ingen utväg – Vetlandas partier möttes för att diskutera krisen

Framtidsutsikter

Gunnarsson menar att det är svårt att veta hur man ska hantera extremtorkan eftersom den är så pass ovanlig. Bristen på erfarenhet och foder gör att läget är så pass akut att vissa lantbruk hotas att lägga ner innan årets slut om ingenting görs nu. För att göra situationen hanterbar arbetar flertalet aktörer för att exempelvis hitta alternativa lösningar på foder.

- Sätter vi inte in åtgärder nu är det kört, konstaterar Tomas Gunnarsson.