Natten till torsdagen 14 september stals en BMW från 2017 på en gata i västra Jönköping. Bilen ska ha stått utomhus och ägaren upptäckte att den var borta när man skulle åka till jobbet på torsdagsmorgonen.

Enligt sajten Larmtjänst.se, som lägger ut efterlysta fordon, är bilen vit och av modellen X3 Xdrive 3,0 D, den hade flera exklusiva detaljer, som panoramaglastak och skinnklädsel. Bilen ska vara värd 525 000 kronor, enligt sajten.

Polisen har efterlyst bilen i sitt nationella register men än har den inte hittats och det finns ingen misstänkt för stölden.

Annons

Natten före stölden i Jönköping stals en Mercedes värd 1,2 miljoner kronor i Värnamo. Dessutom stals utrustning i flera BMW-bilar i Värnamo i början på förra veckan.

Polisen vet inte om stölderna har något samband men det är inte ovanligt att dyrare bilar drabbas. Det är heller inte första gången som just nu BMW-ägare blir utsatta, flera gånger under året har tjuvar slagit till på adresser i Jönköping och stulit bland annat airbags och instrumentpaneler.

— Det är professionella människor som gör den här typen av stölder. Det tar oftast inte mer än någon dag eller två så är bilarna ute ur landet, säger Magnus Dahl, polisens förundersökningsledare gällande BMW-stölden i Jönköping.

För att försöka hitta tjuven eller tjuvarna kontrollerar man exempelvis övervakningsfilmer från platser där bilägarna varit med bilen.

— Vi får kolla om vi ser någon misstänkt, men ofta är det ljusskygga människor det rör sig om.

Kan man skydda sig från att drabbas på något vis?

— Det är svårt att skydda sig tyvärr. Men ha bilen i garage om det finns möjlighet. Står den utomhus så se till att ha en upplyst uppfart med belysning som har rörelsedetektorer, säger Magnus Dahl.