Det var för sju år sedan som livet förändrades. Maggie, som då var 45 år, jobbade för högtryck i familjeföretaget Målvikens skogstjänst i Gränna.

Profilen: Maggie Målevik

Bor: Gränna.

Ålder: 52 år.

Familj: Man och två vuxna barn.

..

Profilen: Maggie Målevik

Bor: Gränna.

Ålder: 52 år.

Familj: Man och två vuxna barn.

Gör: Administratör i familjeföretaget Målvikens skogstjänst.

Intressen: Skog, natur, jakt och hundar.

Läser: Hinner inte just nu.

Lyssnar på: Allt förutom dansband, opera och jazz.

Tittar på: Bio en gång om året, vid juletid. På tv "larvprogram" som Bonde söker fru.

Livsmotto: Våga leva idag.

Aktuell som: Initiativtagare till öppnandet av Hjärtats Hus

— Jag kände en knöl i bröstet och förstod direkt vad det var. Jag blev rädd och kände att det här vill jag inte vara med om, säger hon.

Det tog nio veckor att få cancerbeskedet. En väntan som kändes oändlig.

— När jag väl fått beskedet gick jag in i en bubbla. Jag kände stor tacksamhet att det var jag och inte mina barn eller min man som drabbades, säger Maggie.

Under våren 2010 fick Maggie cytostatikabehandlingar och till sommaren väntade strålbehandlingar.

— Under behandlingen är man så fokuserad på att klara det. Man är inställd på alla momenten. Det är efteråt som många av tankarna kommer. Då man från samhället förutsätts att vara pigg igen och återgå till det normala livet.

Saknades något

Maggie gick tillbaka till yrkeslivet relativt snabbt. Men hon kände sig inte återställd själsligen. Hon menar att sjukvården har mycket att jobba med när det gäller vården av själen.

— Jag anser att rehabilitering ska komma från dag ett, inte något som ska komma i slutet av behandlingar.

Maggie gick med i Bröstcancerföreningen Victoria Jönköpings län styrelse och valdes senare in i patient- och närståenderådet i Regionalt cancercentrum sydöst. Här har hon kunnat föra fram frågor som är viktiga ur ett patientperspektiv.

Men hon har hela tiden saknat en plats där cancerpatienter, och närstående, kan träffas för att prata om oron att drabbas av återfall, existentiella frågor med mera. Vid ett besök på Maggie's Cancer Caring Centre i Skottland våren 2014 upptäckte hon att de jobbade organiserat i den inriktningen.

— Då tänkte jag, varför ska inte detta gå i Sverige. Hur svårt kan det vara, säger Maggie.

Nära att ge upp

Hon försökte att hitta kanaler att få igång ett samarbete med. Region Jönköpings län visade intresse, men det stannade där.

Annons

— Jag fick höra att det här var jättebra, det måste vi göra. Men ingenting hände. Jag höll på att ge upp, säger Maggie.

Men hon gav sig inte. Hon beskriver sig som en "gummianka" som dök upp här och där för att berätta om sina idéer.

Maggie fick draghjälp av gymnasieeleverna Evelina Golander och Stina Holmesson som hade startat ett UF-företag. De ville ha henne som mentor då de skrev en barnbok om cancer. Maggie har skrivit en bok om sina tankar under sjukdomsperioden.

Den här vänskapen ledde i sin tur till att Maggie kontaktade Evelina Golander och Stina Holmesson för hjälp att gå vidare med planerna att starta det som kom att kallas Hjärtats Hus.

Öppet på onsdagar

Sommaren 2015 nådde Maggie punkten då hon inte orkade strida mer. Då tog Marie Steen, som också sitter i patient- och närståenderådet i Regionalt cancercentrum sydöst, vid med nya krafter.

I januari i år sa slutligen regionen ja till att satsa på Hjärtats Hus som ett projekt. Nu är verksamheten öppen varje onsdagseftermiddag. Platsen är Herrgården på Ryhovsområdet i Jönköping. Regionen står för hyra och hjälper till att anlita föreläsare.

— Vi är väldigt nöjda med den här lösningen. Det är passande lokaler och det är nära till sjukhuset, men ändå en bit därifrån, säger Maggie.

Man behöver inte boka tid för att komma till Hjärtats Hus. Hittills har i snitt ett 20-tal personer kommit till träffarna som vänder sig till alla i länet som har eller har haft en cancerdiagnos samt deras närstående. Fika samt stavgång erbjuds varje gång, annars anpassas upplägget efter besökarnas behov.

Vad kommer namnet Hjärtats Hus ifrån?

— Ett hjärta har vi alla och man måste må bra i själen. Och vilket hus eller miljö man är i är väldigt viktigt, säger Maggie.

Hur har responsen varit så långt?

— Väldigt positivt. Man kan läsa mycket om cancer på nätet och så, men många tycker att det mänskliga mötet är viktigt. Här får man nya vänner.

Målet är att permanenta verksamheten.

— Vår förhoppning är att starta Hjärtats Hus på fler ställen i länet. Vi hoppas också öka samarbetet med professionen. Vi vill göra skillnad och påverka och att vården ser oss som en samverkanspartner, säger Maggie.

Konceptet har fått spridning i övriga landet. Nyligen blev exempelvis Maggie utsedd till veckans solstråle av TV4.

— Jag blev chockad när de kom. Jag höll nästan på att börja gråta, säger Maggie.