Regionfullmäktige består numera av två poltitiska vildar. Som vi tidigare har skrivit har Per Svenhall och Morgan Malmborg lämnat Sverigedemokraterna, men ingen av dem släpper sina platser i regionens högsta beslutande församling.

Morgan Malmborg, som sitter som 2:e vice ordförande i presidiet i regionfullmäktige satte sig bestämt på sin plats när sammanträdet skulle börja.

Regionrådet Carina Ödebrink (S) gick upp i talarstolen och framförde kritik mot att Morgan Malmborg inte släpper platsen. Då skrev han att hon ska "hålla käften".

Senare förklarar Morgan Malmborg detta med att det är han som har blivit förtalad.

— Hon (Carina Ödebrink) säger att jag är olämplig för de uttalanden som jag har gjort i media, som hon inte vet någonting om, säger Morgan Malmborg.

Carina Ödebrink säger så här om uppmaningen att "hålla käften":

— Det säger mer om Morgan Malmborg. Det får stå för honom, säger hon.

"Ytterst olämpligt"

Annons

Carina Ödebrink menar att Hans Rocén (M), ordförande i presidiet i regionfullmäktige, driver på att Morgan Malmborg självmant avgår.

— Det är ytterst olämpligt att han sitter kvar i presidiet och representerar regionen, säger hon.

Carina Ödebrink menar att det är de borgliga partiernas fel att han nu kan sitta kvar, då det var de som lät SD få en plats i presidiet.

— Nu är det Hans Rocéns uppgift att se till att han inte finns med i representativa situationer, säger hon.

Hans Rocén hoppas nu att Morgan Malmborg släpper sin plats.

— Jag har sagt till honom att jag tycker att det här är Sverigedemokraternas plats, och då bör man avgå, säger Hans Rocén.

"Folkets stöd"

Men Morgan Malmborg är fast besluten att sitta kvar.

— Jag är personvald och känner att jag har folkets stöd. Och efter de här oförskämdheterna blir jag ännu mer taggad att sitta kvar av ren tjurighet, säger han.

Det är inte första gången som politiker i andra partier kräver Morgan Malmborgs avgång. Senast var för knappt ett år sedan efter hans uttalande i kommunfullmäktige i Habo, där han beskrev asylsökande som våldtäktsmän.

Enligt regelverket är en förtroendevald politiker vald mandatperioden ut, oavsett om man har lämnat ett enskilt parti. Det går alltså inte att kräva någons avgång. Undantaget är om politikern har begått ett brott som ger minst två års fängelse.

Läs hela liverapporteringen från regionfullmäktige här.

Läs mer: Malmborg har gjort sig omöjlig