Polisen har hållit förhör med flera personer som befunnit sig omkring kvinnan och de två barnen i Sävsjö innan den tragiska händelsen på onsdagen den 28 februari.

Åklagaren Klas Hellgren vid åklagarkammaren i Jönköping har granskat polisens material och tagit beslutet att inte fortsätta utredningen mot kvinnan. Hon avled av sina skador men misstänktes för vållande till kroppsskada på de två barnen, som fick köldskador av att följa med henne i vinterkylan utan vinterkläder.

— Jag kunde inte se att det fanns någon misstänkt och därför har jag skickat tillbaka ärendet till polisen, säger Klas Hellgren som därmed avslutat ärendet för sin del.

Klas Hellgren, åklagare vid Jönköpings åklagarkammare.
Foto: Ninna Ekstrand

Utredningen går således tillbaka till polisens grupp för brott i nära relationer. Om man får in nya uppgifter kan det bli aktuellt för åklagare att titta på det en gång till.

Polisens sökinsats utreds av särskilda åklagarkammaren som tittar på om det gjorts någonting fel. Det tog över 12 timmar att hitta kvinnan och ena barnet trots att de befann sig runt 250 meter från platsen där de senast sågs.

Annons

Socialtjänsten i Sävsjö har fått ansvar för de båda barnen i och med att kvinnan avled. På grund av sekretess kan man dock inte avslöja några detaljer kring hur barnen får hjälp.

— Det jag kan berätta är att socialtjänsten ger fortsatt stöd och hjälp till båda barnen. Det ena barnet är kvar på sjukhuset, säger Miriam Markusson Berg, socialchef i Sävsjö.