En man bosatt i Vetlanda kommun har dömts till 50 timmars samhällstjänst av Eksjö tingsrätt.

Han döms för grovt rattfylleri efter en händelse som inträffade en eftermiddag i januari i år.

Mannen nekar till brott och till att ha kört bil den aktuella dagen. Han medger att han druckit alkohol, men det var senare på kvällen efter att anmälan gjordes till polisen.

Två vittnen, som känner mannen sedan tidigare, vittnade under rättegången om att de hade sett att han var berusad och att han hade kört bil.

Doftade brännvin

Ett av vittnena sa att han känt doften av brännvin från bilen när mannen vid lunchtid den aktuella dagen stannade för att prata med honom.

Det andra vittnet berättade att han sett mannen vid 16-tiden. Trots att de har känt varandra sedan de var barn ska den åtalade, då han klev ur bilen, inte ha känt igen vittnet utan hade frågat vem han var.

Vittnet berättade för tingsrätten att han då hade sagt till mannen att han var ”skitfull”. Den åtalade hade då, enligt vittnet, bröstat upp sig mot honom och kontrat med: ”du hittar på”.

Polis kom snabbt

Polis larmades och kom snabbt till platsen. Mannen fick följa med för provtagning efter husrannsakan.

Tingsrätten dömer mannen för grovt rattfylleri, även om någon exakt promillehalt inte kan fastställas för körningen.

Utifrån analyserna och det rättstoxikologiska yttrandet anser tingsrätten det bevisat att den åtalade inte kan ha blivit så berusad, enbart genom att dricka under den knappa timme det tog för polisen att hinna fram till platsen efter anmälan.

Annons

Tingsrätten ansåg inte att påföljden behöver bestämmas till fängelse utan dömer mannen till villkorlig dom med 50 timmars samhällstjänst.